Mainos

Demarit eripuraisia eurobondeista

SDP:n puoluekokouksessa käytiin tänään henkilövalintojen lomassa katkonaista keskustelua puolueen eurooppapoliittisesta ohjelmasta.

Ohjelman laatiminen katsottiin tarpeelliseksi Eurooppaa riepottelevan talouskriisin ja EU-vastaisten populistien viimeaikaisen menestyksen vuoksi.

Keskustelun kuumimmaksi teemaksi nousi SDP:n suhtautuminen eurobondeihin eli euromaiden yhteisiin joukkovelkakirjoihin.

Suomi on muun muassa valtiovarainministeri Jutta Urpilaisen (sd.) suulla vastustanut eurobondeja yhdessä Saksan ja Hollannin kanssa. Urpilaisen kanta poikkeaa selvästi EU-maiden vasemmiston valtavirrasta. Esimerkiksi Ranskan uusi sosialistipresidentti François Hollande on puhunut vahvasti eurobondien puolesta.

Esitetyssä eurooppapoliittisessa ohjelmassa ei oteta kantaa eurobondeihin, mutta naantalilainen Mikko Rönnholm halusi SDP:n asettuvan asiassa Hollanden linjoille. Talouskriisin ratkaisemiseksi tarvitaan Rönnholmin mielestä nyt järeitä keinoja.

– Suomen jyrkkä asenne ei ole tässä yhteydessä viisautta. Se voi olla jopa kamelin selän katkaiseva pieni painolasti, aikoinaan EU-parlamentissakin istunut Rönnholm sanoi.

Suinkaan kaikki puhujat eivät jakaneet Rönnholmin näkemystä. Kansanedustaja Johannes Koskisen mukaan eurobondikeskustelua leimaa tällä hetkellä epämääräisyys, kun esillä on lukuisia eri vaihtoehtoja.

– Meidän ei kannata ottaa yleisluontoista kantaa eurobondeihin, kun emme tiedä, minkälaista tarjotaan. Siinä vaiheessa, kun on jokin näistä malleista jalostettu valmiiksi, on päätöksenteon ja linjanvedon aika.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.