Cosplay vapauttaa sisäisen sankarisi

Siellä niitä taas menee, kummallisen näköisiä hyypiöitä! Ihan kuin televisiosarjasta olisivat - ja, itse asiassa, niin taitavat ollakin.

Cosplay, tuo monelle suomalaiselle täysin tuntematon termi, on lyhenne sanoista "costume play". Tavanomaisista pukujuhlista ei kuitenkaan ole kysymys; siinä missä sukulaistädin naamiaisiin pukeudutaan puputytöksi, cosplayta harrastava hakee anime-, elokuva-, sarjakuva- tai pelihahmon ulkonäköä ja tyyliä pukeutumalla, maskeeraamalla ja käyttäytymällä kuin hän. Vastakkaisen sukupuolen hahmoksi pukeutuminen tottelee termiä crossplay. Nyt siis hiukset piikeille ja baanalle!

Mistä se tuli?

Japanissa syntynyt, ja anime- ja mangakulttuurista paljon vaikutteita saanut cosplay rantautui Suomeen 1990-luvun puolivälissä. Ennen viime vuosien räjähdysmäistä suosiotaan cosplayta, suomalaisittain pukuilua, pääsi näkemään lähinnä scifi- ja roolipelaustapahtumissa. Yksi Suomessa vuosittain järjestettävistä tapahtumista tottelee nimeä Ropecon.

Kuka sitä tekee?

Koska cosplayssa käytettäviä hätkähdyttäviä asuja ei löydy jokaisesta kulmakaupasta, useimmat ompelevat asunsa itse. Valmisvaatteiden yhdisteleminen kirpparilöytöihin, hiusten vallaton tupeeraaminen tai peruukin käyttäminen tuo aitoutta hahmoon.

Vaikka asukokonaisuuden ompeleminen voi tuntua monesta liian vaivalloiselta, monet aiheeseen perehtyneet nettisivut tarjoavat asiantuntevaa ohjeistusta myös ompelukoneeseen tottumattomalle. Pukuja on mahdollista ostaa valmiina, mutta itseommellussa asussa on paitsi enemmän kotonaan, myös ylpeämpi aikaansaannoksestaan.

Missä sitä näkee?

Cosplayaajan ei tarvitse pysyä roolissaan koko ajan; yleisimmin pukeutuminen liittyy suuriin harrastajatapahtumiin. Tällaisia Suomessa ovat esimerkiksi Animecon; cosplaykisoja järjestää esimerkiksi Cosplay Finland.

Jos pitkään ja hartaasti valmisteltua pukua haluaa käyttää kauemminkin, kannattaa odottaa syyskuuta. Tänä vuonna ensimmäistä kertaa järjestetty Cosplay-viikko tarjoaa pukeutujalle mahdollisuuden käyttää pukuaan viikon ajan arkielämässä. Ensi vuoden viikkoa odotellessa onkin hyvin aikaa koota itselleen se täydellinen puku!

Teksti: Maria Aarnio

Kuvat: Getty Images/Dave Hogan, Shutterstock

Lähde: Wikipedia, Animeunioni

Lue lisää: Mikä kawaii?

Lue myös:

    Uusimmat