CNN: Venäjä käyttää uutta pelottavaa kaasuasetta ukrainalaisiin sotilaisiin

Ukrainan ammuspula syvenee - tykistön käyttöä on jouduttu supistamaan 2:15
Katso: Ukraina on joutunut ammuspulan vuoksi vähentämään merkittävästi tykistön käyttämistä taisteluissa. Toimittaja Niko Nurmisen raportti Donetskista.

Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa on kääntymässä jälleen talviseksi taisteluksi. Juoksuhaudoissa on nyt myös uusi uhka.

Ukrainan odotettu vastahyökkäys ei tuottanut kesällä mainittavia tuloksia. Ukraina ei voi tämänhetkisessä tilanteessa välttyä tappioilta ja kuolonuhreja tulee taisteluissa jatkuvasti.

– Jokaisella uhrilla on merkitystä. Se vaikuttaa jokaisen moraaliin ja se tuntuu minusta erittäin kivuliaalta, toteaa Ihoriksi esittäytyvä komentaja Ukrainan kansalliskaartista uutiskanava CNN:n haastattelussa.

CNN kirjoittaa, että ukrainalaiset kohtaavat jatkuvia hyökkäysaaltoja, joissa käytetään värvättyjä venäläisvankeja. Ukrainalaiset epäilevät, että venäläisjoukoille on annettu lääkkeitä vauhdittamaan hyökkäystä. Sotilaat näyttävät kuvaa loukkaantuneesta venäläisestä, joka vain hymyilee aavemaisesti tuskasta välittämättä, vaikka on menettänyt jalkansa.

Monien ukrainalaisten sotilaiden mukaan rintamalla näkyvien venäläisjoukkojen määrä on nyt hämmentävän runsasta. Ihorin mukaan venäläiset saavuttavat joukkojen laittamisella "lihamyllyyn" voittojakin.

Ukrainalaisjärjestö valmistaa rintamalle käsin taottuja sotakirppuja – MTV Uutisten toimittaja pääsi koeajolle 2:20
Katso myös: Ukrainalainen vapaaehtoisjärjestö valmistaa rintamalle käsin taottuja sotakirppuja – MTV Uutisten toimittaja pääsi koeajolle

Uusi uhka

Juoksuhaudoissa pelätään lisäksi nyt uutta uhkaa: Viime viikkoina on raportoitu useita tapauksia, joissa Venäjän väitetään pudottaneen droneilla syttyvää ja syövyttävää kaasua ukrainalaisten linjoihin. Sotilaiden mukaan kaasun käytöllä pyritään aiheuttamaan paniikkia.

Ukrainan tiedustelupalvelun jäsen kertoo CNN:lle, että käytetty kaasu on ollut eräänlaista muoto mellakoissa käytetystä CS-kaasusta. Kaksi sotilasta kertoo uutiskanavalle todistamastaan kaasuiskusta:

– Ensin näin savua. Juoksimme pois juoksuhaudasta ja yllättäen kaasu syttyi liekkeihin. Juoksuhauta oli liekeissä. Tämä kaasu palaa, se sokaisee, et voi hengittää – meillä ei ollut sekuntiakaan hukattavana, toinen sotilaista kertoo.

Katso myös: Kiivaita taisteluja pienistä alueista – kumpi hallitsee talviset olosuhteet paremmin, Venäjä vai Ukraina?

Kiivaita taisteluja pienistä alueista – kumpi hallitsee talviset olosuhteet paremmin, Venäjä vai Ukraina? 8:19

Lue myös:

    Uusimmat