⁠CNN: Ukrainalaisjoukot tehneet läpimurron Verbovessa, väittää Ukrainan vastahyökkäystä etelässä johtava kenraali

Ukraina on kiihdyttänyt iskujaan Mustallamerellä – Pekka Toveri arvioi sotatilannetta 6:19
Katso myös: Ukraina on kiihdyttänyt iskujaan Mustallamerellä – näin Pekka Toveri arvioi sotatilannetta.

Ukrainan vastahyökkäystä eteläisellä rintamalinjalla johtava kenraali väittää, että hänen joukkonsa ovat tehneet läpimurron Verbovessa – ja ennustaa vielä suurempaa läpimurtoa. Asiasta uutisoi CNN.

– Olemme saavuttaneet läpimurron Verboven lähellä ja jatkamme etenemistä edelleen, väittää kenraali Oleksandr Tarnavsky CNN:n kirjeenvaihtajalle Frederik Pleitgenilleperjantaina antamassaan haastattelussa.

– Ei niin nopeasti kuin odotettiin, eikä niin kuin toisesta maailmansodasta kertovissa elokuvissa. Tärkeintä on, ettemme menetä tätä aloitetta, hän sanoi.

Kenraalin väite on CNN:n mukaan viimeisin osoitus Ukrainan viranomaisten taholta siitä, että etelärintamalla Venäjän kanssa käytävässä sodassa ollaan pääsemässä eteenpäin.

Tarnavskyin mukaan suuri läpimurto tapahtuisi, jos Ukraina onnistuisi valtaamaan Tokmakin kylän, joka sijaitsee noin 20 kilometrin päässä nykyisestä rintamasta. Tämä avaisi reittiä kohti Melitopolin kaupunkia ja Krimiä.

– Tällä hetkellä venäläiset luottavat puolustuslinjojensa leveyteen alueella.

Tarnavskyi ei myöskään uskonut, että lähestyvä talvi hidastaa vastahyökkäystä.

– Sää voi hidastaa etenemistä, mutta koska etenemme pääosin ilman ajoneuvoja, en usko sen suuresti vaikuttavan vastahyökkäykseen.

Ukrainan joukot ovat viime viikkoina väittäneet tunkeutuneensa venäläisten tukikohtien "ensimmäiselle linjalle" Zaporizhzhjan alueella. Tämän ajatellaan olevan merkki siitä, että Kiova on lähestymässä Moskovan laajalle levinnyttä, etelärintamalla sijaitsevien linnoitettujen juoksuhautojen verkostoa.

Venäläisten nimittämät virkamiehet miehitetyssä Zaporizhzhjan alueella ovat antaneet erilaisen kuvan taisteluista. CNN ei pysty tarkistamaan kummankaan osapuolen taistelukenttäkertomuksia. Avoimen lähteen analyysi saatavilla olevista videoista viittaa kuitenkin CNN:n mukaan siihen, että jotkut ukrainalaiset yksiköt ovat ylittäneet tärkeän venäläisten puolustuslinjan Verboven kylän lähellä.

Ukrainan pitkän aikavälin tavoitteena on katkaista Venäjän "maasilta", joka yhdistää sen hallussa olevat alueet idässä ja liitetyn Krimin.

Wagner-taistelijoita yhä "siellä täällä"

Haastattelussa kenraali kommentoi myös palkkasoturiryhmä Wagnerin nykytilaa.

Hän sanoi, että Wagner-taistelijoita ilmestyy yhä esiin "siellä täällä" etulinjassa sen jälkeen, kun ryhmän entinen pomo Jevgeni Prigozhin kuoli lento-onnettomuudessa viime kuussa. Prigozhin johti epäonnistunutta kapinaa, joka oli CNN:n mukaan suurin uhka Venäjän presidentin Vladimir Putinin hallinnolle vuosikymmeniin.

Kriisin lieventämiseksi tehdyn sopimuksen piti lähettää Prigozhin ja hänen taistelijansa naapurimaahan Valko-Venäjälle, mutta Wagnerin taistelijoiden on raportoitu siirtyneen takaisin Hersoniin.

Ukraina teki äskettäin ohjushyökkäyksen Venäjän Mustanmeren laivaston päämajaa vastaan Sevastopolissa Krimin niemimaalla, jonka Moskovan joukot liittivät laittomasti Krimiin vuonna 2014.

Tarnavsky kertoi CNN:lle, että iskut Krimille ovat tärkeitä Kiovan vastahyökkäyksen onnistumisen kannalta.

– Hyökkäysoperaatioiden onnistumisessa ei ole kyse vain edessä olevan vihollisen tuhoamisesta. Siinä on kyse myös myös kaluston ja henkilöstön keskittymispaikkojen ja erityisesti komentokeskusten tuhoamisesta, hän sanoi.

Kenraali lisäsi, että Krimin isku oli erityisen tärkeää Ukrainan joukkojen kokoontumishuutona ja moraalin kohottamiseksi.

Lue myös:

    Uusimmat