CNN: Trumpilla ei ole strategiaa virkasyytteeltä puolustautumiseksi – syytettä kannattaa jopa kongressin johtava republikaani

2:03
Katso video: Yhdysvalloissa äänestetään Trumpin virkasyytteestä – tämä kaikki tiedetään nyt.

Yhdysvaltain väistyvällä presidentillä Donald Trumpilla ei ole oikeudellista strategiaa itsensä puolustamiseksi virkasyytteeltä, CNN kertoo.

Donald Trumpilla ei ole tälle päivälle virallista ohjelmaa, ja hänen odotetaan seuraavan edustajainhuoneen virkasyyteäänestystä televisiosta. 

Presidentin tiedetään olevan suuttunut virkasyytemenettelystä, mutta hän ei pysty reagoimaan tapahtumiin Twitterissä, sillä Twitter sulki viime viikolla hänen tilinsä lopullisesti. Trump on saanut porttikiellon myös useimpiin muihin suuriin somepalveluihin.

Osa presidentin avustajista olisi halunnut avata Trumpille tilin johonkin pienempään palveluun, mutta Trumpin vävy ja neuvonantaja Jared Kushner sekä apulaiskansliapäällikkö Dan Scavino olivat estäneet tämän.

Aiemmin Trumpilla oli takanaan koko puolue

Kun Trump asetettiin virkasyytteeseen ensimmäisen kerran vuosi sitten, hänen lakitiiminsä teki aktiivisesti töitä presidentin puolustamiseksi. Trumpilla oli silloin takanaan myös koko republikaanipuolue.

Vaikka useimpien republikaanien odotetaan nytkin äänestävän virkasyytettä vastaan, juuri kukaan ei ole puolustanut presidentin toimintaa, vaan sanonut virkasyytettä kansaa tarpeettomasti jakavaksi toimeksi.

Voiko Trump vielä armahtaa itsensä?

CNN kertoo myös, että Trump on viime päivinä pohtinut itsensä ja perheenjäsentensä armahtamista.

Perheenjäsenensä Trump voi kiistatta armahtaa, mutta presidentin itsearmahdusoikeudesta on asiantuntijoiden kesken erimielisyyttä, ja asia menisi luultavasti korkeimpaan oikeuteen.

Isot yritykset hylkäämässä Trumpin

Presidenttikautensa päätyttyä Trump joutuu ratkomaan bisnesimperiuminsa ongelmia, jotka ovat kärjistyneet viimeviikkoisen kongressitalon hyökkäyksen jälkeen.

Monet yritykset ovat ilmoittaneet, etteivät enää tee yhteistyötä Trump Organizationin kanssa. Trump esimerkiksi menetti vuoden 2022 PGA-mestaruusturnauksen, joka oli tarkoitus järjestää hänen omistamallaan golfklubilla New Jerseyssä.

New York Timesin mukaan myös Trumpin yritysten suurin luotottaja Deutsche Bank on päättänyt lopettaa yhteistyön hänen kanssaan.

New Yorkin kaupunki lopetti yhteistyön Trumpin kanssa

Uusin isku tuli tänään, kun New Yorkin kaupunki ilmoitti purkavansa sopimuksensa Trump Organizationin kanssa. Trumpin yritykset ovat pyörittäneet kaupungissa kahta luistelukaukaloa, Central Parkin karusellia sekä golfkenttää Bronxissa.

New Yorkin pormestarin Bill de Blasion mukaan viimeviikkoinen kapinaan yllyttäminen oli rikollista toimintaa, joka on peruste sopimusten purkamiselle.

Kongressin johtava republikaani McConnell kannattaa virkasyytettä Trumpille

Senaatin republikaaninen enemmistöjohtaja Mitch McConnell kannattaa virkasyytettä presidentti Donald Trumpille. Asiasta kertoo republikaanilähde CNN:lle.

Lähteen mukaan McConnell on päätynyt sille kannalle, että tulevaisuutensa pelastamiseksi republikaanien on tehtävä selvä pesäero Trumpiin.

McConnell on tiettävästi raivoissaan Trumpille viimeviikkoisen kongressitalon hyökkäyksen lietsomisesta. McConnell myös syyttää Trumpin vaalivilppisyytöksiä republikaanien tappiosta Georgian senaatinvaaleissa.

Republikaanien sisällä on arvioitu, että jos McConnell päätyy kannattamaan julkisesti virkasyytettä, senaatissa saattaa olla riittävästi ääniä langettavalle tuomiolle. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja