Mainos

Clinton jatkaa Lähi-idän rauhanvälitystä

Yhdysvaltain presidentti Bill Clinton jatkaa virka-aikansa viime hetkiin Lähi-idän sovitteluja. Valkoisesta Talosta kerrotaan, että Clinton tapaa tänään sekä palestiinalaisten että Israelin edustajia.

Bill Clinton

Clintonin ja Lähi-idän osapuolien tapaamisella yritetään saada loppu Lähi-idän uuteen väkivalta-aaltoon ja löytää keinoja rauhanneuvottelujen jatkamiselle. Neuvottelut aloitettiin jälleen viime yönä Yhdysvalloissa. Camp Davidissa heinäkuussa pidettyjen epäonnistuneiden rauhanneuvottelujen jälkeen israelilaisten ja palestiinalaisten yhteenotoissa on kuollut yli 340 ihmistä.

Clinton tapaa Israelin ja palestiinalaisten neuvottelijat Washingtonissa työistunnossa illalla Suomen aikaa. Palestiinalaisten neuvotteluja johtaa pääneuvottelija Saeb Erekat ja Israelin puolelta tapaamiseen osallistuu ulkoministeri Shlomo Ben Ami. Valkoisen Talon edustajan mukaan Clinton on valmis tekemään kaikkensa auttaakseen osapuolia ratkaisuun, mutta "heistä itsestään on kiinni tehdä vaikeat päätökset ja päättää, mistä he voivat sopia lopettaakseen väkivaltaisuudet".

Osapuolten neuvottelijat eivät ole kovin optimistisia neuvottelujen suhteen väkivallan yhä jatkuessa Länsirannalla ja Gazassa. Israelin armeijan joukot surmasivat tänään ainakin kolme palestiinalaista, ja presidentti Jasser Arafat varoitti verenvuodatuksen vaarantavan rauhanponnistelut.
-Nämä väkivaltaisuudet voivat sabotoida Yhdysvaltain ponnistelut...saada rauhanhanketta eteenpäin, ja ne tuhoavat rauhanpyrkimykset, Arafat sanoi.

Israelilaisten ja palestiinalaisten väliset neuvottelut ovat jatkuneet Bollingin lentotukikohdassa lähellä Washingtonia. Yhdysvaltain ulkoministeriön edustajan mukaan neuvotteluja käydään "pienessä tilassa, jossa neuvottelijat ovat jatkuvassa kosketuksessa ja jossa he voivat keskustella epävirallisesti".

Palestiinalaisia kuoli jälleen

Israelin armeijan sotilaat ampuivat tänään ainakin kolme palestiinalaista, joista yksi oli 10-vuotias lapsi. Väkivaltaisuudet riehuivat Rafahin pakolaisleirissä Egyptin rajalla. 10-vuotias lapsi joutui ristituleen ja sai surmansa, kun palestiinalaiset ja israelilaiset tulittivat toisiaan leirillä.

Silminnäkijöiden mukaan israelilaiset panssarivaunut ampuivat leiriin läheisestä armeijan tukikohdasta. Välikohtauksessa haavoittui lisäksi noin 40 muuta ihmistä. Kaksi palestiinalaista palomiestä sai toisaalla surmansa, kun israelilaiset sotilaat tulittivat heidän paloautoaan lähellä Netzarimin siirtokuntaa Länsirannalla.
(STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.