Mainos

Clint Eastwood täyttää 80 vuotta

Amerikkalaisen elokuvan konkari Clint Eastwood täyttää tänään 80 vuotta. Valkokankaalla kaikkiaan viidellä vuosikymmenellä näytellyt Eastwood tunnetaan ehkä parhaiten spagettiwesternien kivikasvona ja Likaisenna Harryna, kiivaana lainpuolustajana.

Clint Eastwood alkoi saada nimeä näytellessään legendaarisessa tv-sarjassa Lännentie (Rawhide). Kun ohjaaja Sergio Leone 60-luvun puolivälissä palkkasi Eastwoodin dollaritrilogiaansa, hänestä tuli Mies ilman nimeä, hahmo jonka tavaramerkkejä olivat poncho ja suupielessä roikkuva sikari.

Vuonna 1971 Don Siegel ohjasi rikoselokuvan klassikon Likaisen Harryn, joka poiki peräti neljä jatko-osaa. Monille Eastwood onkin juuri Harry Callahan, yksinäinen ja kyyninen kovanaama, joka panee oma-aloitteisesti yhteiskunnan järjestykseen.

Ohjaaminen alkoi kiehtoa Eastwoodia jo varhain. Hänen ensimmäinen ohjauksensa vuonna 1971 oli hyytävä trilleri Yön painajainen, jossa hän myös näytteli pääosaa.

Saksofonisti Charlie Parkerista kertonut Bird vuonna 1988 oli kunnianosoitus bebop-jazzin legendoille ja ensimmäinen elokuva, jonka teossa Eastwood jättäytyi vain kameran taakse.

Näiden kahden elokuvan yhteinen nimittäjä on jazz; Clint Eastwood tunnetaan myös aivan kelvollisena amatöörijazzpianistina.

Kriitikot kuitenkin kohtelivat Eastwoodin ohjauksia pitkään nuivasti. Äänensävyt muuttuivat, kun hän vuonna 1992 teki Armottoman.

Vuonna 2008, tuolloin 78-vuotias Eastwood ohjasi Gran Torinon ja todisti olevansa yhä iskussa myös näyttelijänä. Elokuvassa hän näyttelee Vietnamin sodan veteraania Walt Kowalskia, jota on toimintatavoiltaan luonnehdittu ikääntyneeksi Likaiseksi Harryksi.

Toistaiseksi Eastwood on vain kerran astunut elokuvalliselle sivupolulle ja esitellyt herkän puolensa. Tämä tapahtui Meryl Streepin vastanäyttelijänä kassamagneetissa Hiljaiset sillat.

Poliittisen sivuaskeleen hän otti 1980-luvulla toimiessaan yhden kauden pienen Carmelin kaupungin pormestarina.

Eastwoodille on myönnetty monia kunnia- ja elämäntyöpalkintoja. Eikä 80-vuotiaalla konkarilla ole minkäänlaisia suunnitelmia vetäytyä eläkkeelle.

(MTV3)

-Clint Eastwood ei ehkä ole suuri näyttelijä, mutta hän on suuri tähti, sanoo mediatutkija Veijo Hietala (Huomenta Suomi 31.5.2010)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.