CIA:n luurangot - 703 sivua kesälukemistoa

Mielenkiintoista kesäluettavaa löytyy linkistä:

Yhdysvaltain melko toimivia julkisuuslakeja hyväksikäyttävä National Security Archive sai Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelun CIA:n julkistamaan 70-luvun alussa, Watergate-skandaalin vanavedessä tehdyn raportin. Erittäin salaiseksi eli "eyes only" määritellyssä 703-sivuisessa asiakirjakoosteessa käydään läpi CIA:n laitonta toimintaa lähinnä 60-luvulla ja 70-luvun alussa.

CIA:ssa asiakirjat saivat lempinimen "Family Jewels" eli vapaasti suomentaen "Perhekalleudet". Lähtökohtana CIA:n sisäiselle selvitykselle oli se, että miten pahasti keskustiedustelupalvelu voisi Watergate-paljastusten yhteydessä kastua laittomista puuhistaan. Asiakirjat kertovat mm. Castron salamurhayrityksestä, toimittajien salakuuntelusta ja itäblokin maiden postin kuvaamisesta New Yorkin lentokentällä.

Englanninkielinen materiaali on katsottu edelleen osittain salaiseksi eli siitä on poistettu nimiä, lauseita, kappaleita ja sivuja. Osittain teksti on päällekkäistä ja myös puuduttavaa luettavaa, mutta parhaimmillaan äärimmäisen mielenkiintoista.

National Security Archiven sivuilla on paljon FOIA:n (Yhdysvaltain julkisuuslaki) avulla saatuja asiakirjoja ja juttuja niistä. Kannattaa tutustua laajemminkin.

Muuten: Suomessa kaikki suojelupoliisin arkistot ovat edelleen salaisia, koska laki määrittää supon arkistot salassapidettäviksi 60 vuoden ajaksi. Joitain poikkeuksia on tutkijoille myönnetty.

Kansalaisjulkisia ovat on Etsivän keskuspoliisin, Valpo I:n ja Valpo II:n asiakirjat, jotka ulottuvat vuoteen 1948. Vuonna 2009 rikkoutuu 60 vuoden raja ensimmäisiltä supon asiakirjoilta.

Muuten 2: Usein laajasta salassapidosta moitittu ulkoministeriö leikkasi muutama vuosi sitten salaisten asiakirjojensa rajan 25:een vuoteen, joten siellä julkisia ovat nyt salaiset ja erittäin salaiset asiakirjat vuoteen 1982 saakka.

Lisäys 28.6.

New York Timesin juttu aiheesta linkistä:

Ja vielä huomautuksena tuosta Yhdysvaltain julkisuuslain toimivuudesta: NS-Archive oli tehnyt pyynnön asiakirjojen julkistamisesta vuonna 1992, joka tuotti tulosta siis 2007. Pitkiä prosesseja, mutta niitä kannattaa aina laittaa vireille.

Lue myös:

    Uusimmat