CIA: Huawei saa rahaa Kiinan turvallisuusviranomaisilta – yhtiö ei kommentoi

Huawein johto kiistää jyrkästi vakoiluepäilyt 2:17
Video maaliskuulta: Huawein johto kiistää jyrkästi vakoiluepäilyt

Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA:n mukaan Kiinan valtion turvallisuusviranomaiset rahoittavat kiinalaista verkkolaitevalmistaja Huaweita, uutistoimisto Reuters kertoo.

Reuters siteeraa brittiläistä The Timesia, jonka mukaan Huawei on saanut rahoitusta Kiinan asevoimilta, Kansallisen turvallisuuden komissiolta ja maan tiedustelukoneistoon kuuluvalta kolmannelta elimeltä.

Uutisen mukaan Yhdysvallat olisi jakanut tietonsa aiemmin tänä vuonna Britannialle, Australialle, Kanadalle ja Uuden-Seelannille.

Huawei sivuuttaa Timesissa esitetyt syytökset.

– Huawei ei kommentoi perusteettomia, nimettömistä lähteistä tulevia väitteitä, joille ei ole mitään todisteita, Huawein edustaja kertoo Timesille.

Reuters ei ollut saanut kommenttia Huaweilta, CIA:lta tai Kiinan ulkoministeriöltä.

Huawei on maailman suurin verkkolaitteiden valmistaja ja kolmanneksi suurin älypuhelimien myyjä. Tammikuun lopulla Yhdysvaltain oikeusministeriö julkaisi listan asioista, joista se syyttää kiinalaisyhtiötä. Listalla oli muun muassa teollisuusvakoilu. Yhdysvallat ei kuitenkaan ole esittänyt todisteita, että Kiina käyttäisi Huawein laitteita vakoiluun.

Kiinassa tuli viime vuonna voimaan tiedustelulaki, jonka mukaan kiinalaisyritysten on pyydettäessä luovutettava tietoja Kiinan hallinnolle sekä tehtävä yhteistyötä maan tiedusteluviranomaisten kanssa tiedusteluun liittyvissä asioissa.

Lue myös:

    Uusimmat