Chilessä kaavaillaan perustuslain muuttamista kansanäänestyksellä huhtikuussa – presidentti hyväksyi äänestyksen mahdollistavan lain

Chilessä presidentti Sebastian Pinera on hyväksynyt lain, joka mahdollistaa kansanäänestyksen järjestämisen perustuslain muuttamisesta. Äänestys on määrä järjestää huhtikuun 26. päivänä.

Nykyinen perustuslaki on peruja Chilen entisen diktaattorin Augusto Pinochetin ajoilta. Perustuslain muuttaminen on ollut yksi Pineran keskeisistä lupauksista, joilla presidentti on pyrkinyt rauhoittelemaan maassa lokakuussa alkaneita hallinnon ja epätasa-arvon vastaisia mielenosoituksia.

Monet chileläiset uskovat perustuslain olevan syy maan epätasa-arvolle.

Kansanäänestyksessä äänestäjät saavat eteensä kaksi kysymystä. Toinen koskee sitä, haluavatko he uuden perustuslain, ja toinen sitä, kenen pitäisi valmistella lakiluonnos. Jälkimmäisellä kysymyksellä selvitetään, haluavatko chileläiset, että perustuslakia tulisi tekemään kansan valitsema joukko ihmisiä.

Hallituksen suosima vaihtoehto on muodostaa komitea, joka koostuu puoliksi nykyisistä päättäjistä ja puoliksi kansan valitsemista edustajista. Oppositio puolestaan haluaa komiteaan pelkästään varta vasten valittuja jäseniä.

Alun perin Pinera vastusti uudistusta

Päätös kansanäänestyksen järjestämisestä syntyi viime kuussa hallituksen ja vasemmistolaisten oppositiopuolueiden sovun myötä. Vain pari päivää aiemmin mielenosoitukset olivat äityneet erityisen väkivaltaisiksi.

Jos chileläiset äänestävät uuden perustuslain puolesta, sen valmistelijat valittaisiin ensi vuoden lokakuussa alue- ja paikallisvaalien yhteydessä. Valitulla kokoonpanolla olisi sitten yhdeksän kuukautta aikaa valmistella uusi teksti, tosin määräpäivää voitaisiin tarvittaessa venyttää kolmella kuukaudella.

Presidenttikautensa alussa Pinera vastusti perustuslain uudistamista. Mielenosoittajien yksi keskeinen vaatimus on ollut Pineran ero.

Perustuslakia on muutettu useaan kertaan sen tultua voimaan vuonna 1980.

Lue myös:

    Uusimmat