Rakastetun filmitähden Charles Chaplinin aatelointi ei ollut briteille helppo pala purtavaksi, selviää äskettäin Britanniassa julkaistuista raporteista. Knallistaan ja kepistään kuuluisa koomikko sai ritarinarvon viimein vuonna 1975, mutta dokumenttien mukaan aatelointia edelsi yli 20 vuoden kulissientakainen kiistely asiasta.
Chaplinille oltiin jo myöntämässä aatelisarvoa 50-luvulla, mutta tuolloin kansainvälinen politiikka tuli väliin. Diplomaatit eivät halunneet Britannian ärsyttävän Yhdysvaltoja, jossa konservatiivit olivat leimanneet Chaplinin kommunistiksi. Konservatiiveja ärsyttivät myös Chaplinin kaksi avioliittoa 16-vuotiaiden tyttöjen kanssa sekä isyyskiista kolmannen naisen kanssa.
-Herra Chaplin on kiistelty henkilö, eikä häntä voida suositella aateloitavaksi, paitsi jos kuningatar haluaa jättää häntä vastaan nostetut syytökset huomiotta, mikä on epätodennäköistä. Kuningatar ei välttämättä piittaa poliittisista syytöksistä, mutta moraalisia hän tuskin unohtaa, kirjoitti eräs ulkoministeriön edustaja vuonna 1956.
Vaikka nämä kaikki kiistelyt olivat jo kauan sitten taaksejäänyttä elämää 70-luvulle tultaessa, ei aatelointi ollut vieläkään yksiselitteisen selvä asia. Näin siitä huolimatta, että Britannian Washingtonin-suurlähettiläs, Cromerin jaarli, kirjoitti Lontooseen, että Chaplinia koskeneet syytökset on unohdettu, ja että häntä pidetään nyt angloamerikkalaisena isähahmona ja loistavana elokuvan alkuaikojen näyttelijänä. Osoituksena tästä asennemuutoksesta Chaplin sai erikoisoscarin vuonna 1972. Mutta Britannia myönsi iäkkäälle Chaplinille ritarinarvon vasta 1975, kahta vuotta ennen tämän kuolemaa.