Mainos

Cannes on heikkona Kaurismäkeen - videolinkki traileriin

Ohjaaja Aki Kaurismäen elokuva Le Havre on saanut ensiesityksensä tänään Cannesin elokuvajuhlilla.

Kokemus ei ole suomalaiselle uusi, sillä Kaurismäen kaikki 2000-luvun elokuvat on kutsuttu Cannesin viralliseen kilpasarjaan. Etelä-Ranskan Cannesissa toista viikkoa jatkuva tapahtuma on Euroopan arvostetuin elokuvafestivaali.

Elokuva kertoo Marcel Marx nimisestä kirjailijasta, joka on ryhtynyt kunnialliseen kengänkiillottajan ammattiin Le Havren satamakaupungissa. Kengänkiillottaja tutustuu afrikkalaiseen pakolaispoikaan, ja koittaa auttaa tätä.

Elokuvan aihe on erittäin ajankohtainen tänä keväänä, kun Pohjois-Afrikan kuohunta on tuonut Euroopan rannoille runsaasti pakolaisia.

Elokuvan trailereissa saa hyvin kuvan elokuvan tyylilajista. Nostalgisiin kuviin yhdistyy Kaurismäelle tyypillistä sarkastista huumoria. Elokuvan elementit ovat tuttuja Kaurismäen aiemmista elokuvista: hyvä ihminen kohtaa kasvottomat byrokraatit.

Tässä näytteessä kengänkiillottaja Marxin perässä oleva poliisikomisario kyselee hedelmäkauppiaalta tietoja Marxista. Tämä antaa tietoja mielellään, "rakastaahan hän yhteiskuntaa". Perään hedelmäkauppias myy komisariolle ananaksen.

Tässä näytteessä kengänkiillottaja Marx keskustelee pakolaispojan kanssa.

Tässä näytteessäkengänkiillottaja Marx väittää pakolaiskeskuksen virkailijalle olevansa mustan pojan albiinoveli. Niin ja toimittaja ja lakimies!

Suomalaisista Kaurismäen luottonäyttelijöistä elokuvassa nähdään Kati Outinen ja Elina Salo. Outinen voitti yhdeksän vuotta sitten Cannesissa parhaan naisnäyttelijän palkinnon.

Kaurismäki on tehnyt 2000-luvulla kolme elokuvaa. Parhaiten niistä on toistaiseksi menestynyt vuonna 2002 ilmestynyt Mies vailla menneisyyttä.

Kaurismäen kaikki 2000-luvun elokuvat on myös kutsuttu Cannesin parhaiden elokuvien kilpailusarjaan. Vuonna 2011 parhaan elokuvan palkinnon, Kultaisen palmun, myöntää näyttelijä Robert de Niron johtama raati.

Tässä videossaKaurismäki on kansainvälisen lehdistön edessä. Lehdistötilaisuuden aluksi Kaurismäki kikkailee savukkeen kanssa ja muistuttaa, että kymmenen vuotta sitten Cannesin lehdistötilaisuuksissa tupakkaa sai polttaa.

"Le Havre elokuvan kaupunkina on riittävän pohjoisessa pohjoisen mielenlaatuni kannalta, mutta niin kaukana Suomesta kuin mahdollista", Kaurismäki sanoo lehdistölle.

Le Havre sijaitsee Länsi-Ranskassa Englannin kanaalin rannalla.

(MTV3)

Katso Helena Petäistön raportti Cannesista (Kymmenen uutiset 17.5.2011):

Katso Aki Kaurismäen koko haastattelu:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.