Bussikuski tuomittiin törttöilystä, joka maksoi mopoilijan hengen Vantaalla: Ajoi ohi pysäkistä ja lähti peruuttamaan yhtäkkiä

Helsingin hovioikeus on tuominnut kuusikymppisen bussinkuljettajan ehdolliseen vankeuteen törkeästä kuolemantuottamuksesta. Nainen peruutti linja-autolla mopoilijan päälle. Mopoilija kuoli.

Onnettomuus tapahtui Vantaan Ylästöntiellä syyskuussa 2020. Kuljettaja ajoi ohi linja-autopysäkistä, minkä huomattuaan hän pysäytti auton ja lähti peruuttamaan äkisti takaisin pysäkille päin.

Takana oli mopoilija, jota bussikuski ei huomannut. Linja-auto törmäsi mopoon. Mopoilija kaatui maahan ja jäi peruuttavan auton renkaan alle. Hän kuoli tapahtumapaikalle. 

Aiemmin käräjäoikeus katsoi kuljettajan syyllistyneen perusmuotoisiin liikenneturvallisuuden vaarantamiseen ja kuolemantuottamukseen. Nainen tuomittiin päiväsakkoihin.

Hovioikeus kovensi tuomiota. Hovioikeuden mukaan naisen toiminta oli törkeän huolimatonta.

Ehdollista vankeutta

Hovioikeus tuomitsi naisen päiväsakkojen sijasta 10 kuukauden ehdolliseen vankeuteen törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta ja törkeästä kuolemantuottamuksesta. 

Hovioikeus kiinnitti asiassa huomiota muun muassa siihen, että kyse oli ammattikuskista. Matka, jonka hän päätti peruuttaa pysäkille, oli suhteellisen pitkä. Alueella oli myös paljon asutusta, kevyen liikenteen väyliä ja suojateitä.

Hovioikeuden mukaan naisen olisi tullut olla tilanteessa erityisen huolellinen. Kuljettaja ei kuitenkaan havainnoinut ympärilleen tarpeeksi. 

Kuljettaja itsekin kertoi oikeudessa, ettei nähnyt mopoilijaa missään vaiheessa. 

Hovioikeus totesi, että kuljettaja oli tilanteessa mahdollisuus toimia turvallisemmalla tavalla, esimerkiksi käydä kääntämässä auto ja palata sitten pysäkille.

Tuomion mukaan nainen aiheutti toiminnallaan vakavaa vaaraa, mikä myös konkretisoitui mopoilijan menehdyttyä kolarissa.

Lue myös:

    Uusimmat