Bussikuski ajoi päin punaisia Helsingissä – oikeus hylkäsi syytteen liikenteen vaarantamisesta

Helsingin käräjäoikeus hylkäsi 41-vuotiaan bussikuskin syytteen liikenteen vaarantamisesta, vaikka tämä selkeästi ajoi päin punaista.

Teko tapahtui joulukuun lopussa 2017. Poliisit olivat valvomassa liikennettä Helsingin Käpylässä Mäkelänkadun ja Pohjolankadun risteyksessä.

Bussi tuli risteykseen ja oli poliisitodistajan mukaan vähintään kymmenen metrin päässä, kun valo vaihtui vihreältä punaiselle. Bussi ei kuitenkaan pysähtynyt, vaan jatkoi risteyksen läpi.

Syyttäjä vaati kuljettajalle rangaistusta liikenteen vaarantamisesta.

Kuski kiisti syytteen

Bussikuski kiisti syytteen. Hän vetosi pakkotilaan.

Kuljettaja kertoi huomanneensa valojen vaihtumisen ja painaneensa jarrua. Linja-auton ABS-jarrut eivät kuitenkaan toimineet. Kuljettajan mukaan vauhti oli korkeintaan 39 km/h, kun paikassa on 50 km/h -rajoitus.

Sää oli hyvä, mutta kuljettajan mukaan kadun pinnassa oli yllättäen mustaa jäätä.

Kun on tarpeeksi liukasta, niin automaattivaihteisen auton ABS-jarrut eivät lukkiudu, vaan pito häviää ja takapyörät alkavat liukua, kuski selvitti oikeudessa. Kun linja-auton peräpää on painavampi kuin etupää, se voi joutua sivuluisuun.

Jarrutus olisi vaarantanut linja-auton matkustajat.

Jalankulkijoita ei silloin suojatiellä ollut.

Oikeus: Pakkotila

Oikeus katsoi, että jarrutuksesta seuraavan sivuluisun vaara oli niin korkea, että kaasupolkimen painaminen risteyksessä oli järkevää.

Kyse oli pakkotilasta, joka oikeuttaa rikollisen tekoon suuremman edun varjelemiseksi.

– Tilannetta kokonaisuutena arvioitaessa tekijältä ei olisi kohtuudella voitu vaatia muunlaista suhtautumista, oikeus lausui.

Oikeus hylkäsi syytteen.

Lue myös:

    Uusimmat