Brundtland WHO:n johtoon

Norjan entinen pääministeri Gro Harlem Brundtland valittiin tiistaina Maailman terveysjärjestön WHO:n uudeksi pääjohtajaksi. Brundtland, 58, valittiin tehtävään WHO:n toimeenpanevan komitean kokouksessa Genevessä.

Brundtland oli Yhdysvaltain ja useimpien länsimaiden suosikki, ja ne toivovat hänen ryhtyvän nyt uudistamaan tätä YK:n alaista järjestöä.

Brundtlandin vastaehdokkaina olivat YK:n väestörahaston johtaja Nafis Sadik, joka on niin ikään nainen, sekä kolme WHO:n aluejohtajaa. Viimeisellä äänestyskierroksella kakkoseksi tuli Barbadoksen George Alleyne.

Brundtland oli silminnähden tyytyväinen valinnastaan. Hän kuvasi oloaan ennen äänestystä hieman jännittyneeksi, mutta ei hermostuneeksi.
-Mielestäni olisi liian varhaista jättää käyttämättä kaikkea sitä kokemusta, mikä minulla on. 58-vuotiaana on liian aikaista olla tekemättä mitään, hän sanoi.

Brundtland ottaa tehtävän vastaan heinäkuussa. YK:n yleiskokouksen on vielä vahvistettava hänen nimityksensä, mutta ratifiointia pidetään pelkkänä muotoseikkana.

Brundtland seuraa pääjohtajan tehtävässä japanilaista Hiroshi Nakajimaa.

"Sairas potilas"

Maailman terveysjärjestön uusi pääjohtaja saa käsiinsä potilaan, joka on sairas, mutta ei vielä kuolemassa, kuvaili WHO:n korkea arvoinen virkamies järjestön tilaa uutistoimisto NTB:n mukaan tiistaina.

Nimettömänä pysytellyt virkamies sanoi, että viime vuosina WHO:lta ovat puuttuneet selvät tavoitteet ja kunnon johto. Virkailijan mukaan tilanne on vaikuttanut moraalia heikentävästi siihen suureen osaan työntekijöitä, jotka ovat ammattitaitoisia ja haluavat tehdä hyvää työtä.

NTB:n haastattelema virkamies kuvasi Brundtlandin edeltäjän, japanilaisen Nakajiman työhönottopolitiikkaa skandaalimaiseksi. WHO:n ylimpään johtoon kuuluvien määrä on kaksinkertaistunut Nakajiman kymmenvuotisella pääjohtajakaudella samalla kun järjestön toimintaa on supistettu.

Monet uusista johtajista ovat NTB:n lähteen mukaan saaneet paikkansa hyvien suhteiden ansiosta. Ammatillinen kyvykkyys ei ole ollut yhtä suuressa arvossa.
-Suurin haaste Brundtlandille on pitää huoli siitä, että nämä kuolleet lehdet putoavat puusta. Yhtä tärkeää on, että hän kykenee asettamaan järjestölle tavoitteet, jotka ovat selvät siellä työskentelevien kannalta, virkailija sanoi.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat