Britanniassa ruokakauppojen hyllyt uhkasivat tyhjentyä "pingdemian" vuoksi – nyt koronakaranteeneja höllennetään

Brittiviranomaiset höllentävät elintarvikealalla työskentelevien koronakaranteenimääräyksiä, kertoo yleisradioyhtiö BBC.

Höllennyksiä on luvassa, koska päivittäistavarakaupat ja tavarantoimittajat ovat varoitelleet kauppojen hyllyjen tyhjenevän henkilökunnan karanteenien vuoksi.

Esimerkiksi 8.–15. heinäkuuta yli 600  000 ihmistä sai BBC:n mukaan viruksen jäljittämisessä käytetyltä sovellukselta ilmoituksen mahdollisesta korona-altistuksesta ja joutui eristäytymään koteihinsa Englannissa ja Walesissa.

Sovelluksen ilmoitusta kutsutaan pingaukseksi, joten nykytilannetta on kutsuttu sen mukaisesti pingdemiaksi.

Paljon kaupan- ja elintarvikealan työntekijöitä karanteenissa

Altistuneiden joukossa on ollut kasvavissa määrin kauppojen ja elintarvikealan työntekijöitä. Niinpä brittimedioissa on julkaistu kuvia tyhjistä hyllyistä ruokakaupoissa, kun sekä kaupoissa että muualla tuotantoketjussa henkilökunnan jääminen kotiin on haitannut työntekoa. Jotkin kaupat ovat jopa sulkeneet ovensa, kun väkeä ei ole riittänyt töihin.

Ruoan toimitusongelmien välttämiseksi hallitus on nyt ilmoittanut, että osa elintarvikealan työntekijöistä voi korvata eristäytymisen päivittäisellä negatiivisella koronatestillä siinäkin tapauksessa, että ei ole rokotettu. BBC:n mukaan näiden työntekijöiden määrä voisi nousta 10 000:een. Joukossa on elintarviketuotannossa työskenteleviä, samoin varastotyöntekijöitä. Sen sijaan varsinaista myymälähenkilökuntaa ei höllennys koske.

Suunnitelma pannaan aluksi toimeen 15 varastossa, mutta ensi viikolla on luvassa huomattavia laajennuksia.

Myös muilla elintärkeillä aloilla helpotuksia

Myös muille yhteiskunnan kannalta elintärkeille aloille, kuten pelastustoimeen, rajavalvontaan ja kuljetusalalle, on luvassa vastaavia helpotuksia työntekijöiden koronaeristyksiin, BBC kertoo. Näillä aloilla edellytetään kuitenkin, että negatiivisten koronatestitulosten lisäksi työntekijällä on täysi rokotussuoja.

BBC:n mukaan viranomaiset pitävät listaa niistä henkilöistä, joihin uudet säännöt pätevät. Näin ollen kuka vain ei pysty karanteenia välttämään edes elintärkeillä aloilla.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja