Britanniassa kuohuu: Teflon-Boriksessa pahoja naarmuja virka-asunnon ryyppäjäisten vuoksi

Boris Johnsonille vaaditaan eroa – näin Britannian pääministeri selitti osallistumista puutarhajuhliin kesken tiukkojen koronarajoitusten 3:18
Aiemmin tällä viikolla: Boris Johnsonille vaaditaan eroa – näin Britannian pääministeri selitti osallistumista puutarhajuhliin kesken tiukkojen koronarajoitusten

Kansa ja oppositio kyllästyivät Britannian pääministerin Boris Johnsonin peittely-yrityksiin, eikä juhlien anteeksipyyntö ole auttanut.

– Se on ollut teollisen mittakaavan kokoista juhlintaa. Pääministeri rikkoi lakia ja valehteli, myrskysi Työväenpuolueen puheenjohtaja Keir Starmer sunnuntaina.

Edellisellä viikolla pääministeri Boris Johnson oli pyytänyt parlamentilta anteeksi koronasulun aikaisia puutarhajuhlia, mutta alati kärkkäät brittilehdet kaivoivat sen jälkeen taustoja.

Nyt on käynyt lehtien mukaan selväksi, että pääministerin virka-asunnolla on ollut lähinnä holtiton juhlimiskulttuuri.

Erilaisia viini-ja muita ryyppäysiltoja on ollut useita koronarajoitusten aikana.

– Pääministerin on erottava, Starmer summasi.

Selvitys tekeillä

Johnsonin kabinetin biletystä selvittää nyt rautaisena protokolla-ammttilaisena tunnettu pitkän linjan virkanainen Sue Gray. Selvitystä odotellaan jo ehkä alkavalla viikolla.

Johson on sanonut odottavansa selvitystä ja sen jälkeen esittävän näkemyksensä parlamentille. Jo viikonvaihteessa konservatiiveja lähellä oleva The Times -lehti tiesi kertoa selvityksestä ennakkotietona, ettei siinä olisi mitään Borista henkilökohtaisesti raskauttavaa.

Opposition mukaan vuoto oli kabinetin itsensä synnyttämä, jotta paine Johnsonia kohtaan laskisi, eikä vuoto edes välttämättä pidä paikkaansa. Gray on toiminut eri ministerien tohelointien selvittäjänä aiemminkin, ja ainakin kaksi on saanut lähteä niiden seurauksena.

Kansalaiset kyllästyivät

Uutistoimisto reutersin haastattelemat lontoolaiset ovat kyllästyneet alati venkoilevaan Johnsoniin. Yleinen käsitys on, että hallituksella on ollut yhdet säännöt kansalaisille ja toiset itselleen.

– Hänen on sataprosenttisesti lähdettävä, sanoi asianajaja Munuthen Paramesvaran

– Tämä kuvastaa juuri sitä, millainen hän on.

– En voi hyväksyä tällaista, kertoo sairaanhoitaja Philippa.

–Toisaalta, nyt kun asia on esillä, Boris voi tehdä ryhtiliikkeen ja jatkaa, hän jatkaa.

–Tämä kertoo siitä, mitä hallitus ajattelee kansalaista, sanoo pankkivirkamies Matt Kremer.

Joutuuko Johnson eroamaan?

Sue Grayn selvitys ei vielä suoraan voi johtaa Johnsonin eroon. Jos se kuitenkin paljastaa, että Johnson on tiennyt - tai hänen voi vahvoin perustein olettaa tienneen juhlinnasta, se saattaa johtaa konservatiivien epäluottamukseen.

Tähän mennessä Johnsonin kabinetti on seissyt pääministerinsä takana ja vain yksittäiset konservatiivit ovat paheksuneet tapahtunutta.

Varsinainen ajolähtö tapahtuisi sääntöjen mukaan siten, että jos 54 konservatiiviparlamentaarikkoa esittää epäluottamusta puolueen kurinpidosta vastaavalle 1922-komitealle, on Johnsonin erottava.

Brittilehdistössä on kerrottu, että epäluottamusesityksiä olisi jo tullut noin 30 kappaletta.

Lue myös:

    Uusimmat