Britannian ulkoministeri: Merkel lupasi, että brexit-sopimus voidaan vielä avata – "Hän sanoi minulle, ettei Saksalla ole rajaa Irlannin tasavallan kanssa"

Merkel ja May hupailivat tabletin kanssa 0:38
Tehtävistään väistyvä pääministeri Theresa May keskusteli aiemmin tänä keväänä liittokansleri Angela Merkelin kanssa.

Britanniassa pääministerin paikkaa havitteleva ulkoministeri Jeremy Hunt kertoi sunnuntaina Saksan liittokanslerin Angela Merkelin lupailleen EU:n olevan valmis vielä muovaamaan EU-erosopimusta.

Hunt sanoi Sky Newsille keskustelleensa asiasta Merkelin kanssa Normandian maihinnousun muistopäivän juhlallisuuksissa.

– Hän sanoi, että totta kai uuden Britannian pääministerin kanssa halutaan katsoa tarjolla olevia ratkaisuvaihtoehtoja, Hunt totesi.

Hunt korosti, että jos asiaa lähestytään oikein, eurooppalaiset ovat valmiita neuvottelemaan eropaketin uusiksi. Ulkoministeri ei kuitenkaan selventänyt, tarkoittiko hän laillisesti sitovaa erosopimusta, jota EU ei ole suostunut enää avaamaan, vai sen kylkiäisiä eli poliittisia julistuksia tulevista suhteista.

Irlannin raja edelleen suurin kiistakysymys

Väistyvä pääministeri Theresa May neuvotteli EU:n kanssa sopimuksen, jonka brittikansanedustajat torppasivat kolmeen otteeseen. Yksi suurimmista kiistakapuloista koskee Irlannin ja Pohjois-Irlannin rajaa, josta on tulossa EU:n ulkoraja.

Hunt sanoi Merkelin vihjanneen, että teknologinen vaihtoehto rajavalvontaan voisi olla mahdollinen.

– Hän sanoi minulle, ettei Saksalla ole rajaa Irlannin tasavallan kanssa, vaan meillä on, joten meidän on keksittävä ratkaisu.

Saksan hallituksen edustaja ei kommentoinut asiaa, sillä kyse oli hänen mukaansa luottamuksellisista keskusteluista. Edustaja huomautti, että Merkelin huhtikuussa antamat lausunnot ovat edelleen paikkansapitäviä.

Lue myös:

    Uusimmat