EU ei enää palaa neuvottelupöytään, jos Britannian parlamentti ei hyväksy Brexit-ehtoja: "Mitään pelivaraa ei ole"

Pääministeri Sipilä kommentoi Britannian erosopimusta 5:09

EU:n johtajat ovat hyväksyneet Brexit-sopimusluonnoksen. Huippukokous varoittaa kuitenkin että sopimusta ei voi neuvotella uudestaan, vaikka Britannian parlamentti torjuisikin sen. Mitään pelivaraa ei ole, sanoo Itävallan liittokansleri.

Pöydällä oleva sopimus on puolentoista vuoden kiihkeän neuvottelun tulos, ja siten paras mahdollinen. EU ei tule muuttamaan perusasetelmaa, komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker sanoi saapuessaan kokoukseen.

– Uskon että Britannian viisaas parlamentti tulee hyväksymään tämän sopimuksen, Juncker sanoi.

– Tämä sopimus on tässä, se on nyt paras mahdollinen. EU ei tule muuttamaan perusasetelmaansa sen suhteen. Siksi uskon että brittiparlamentti viisaana parlamenttina tulee hyväksymään tämän, Juncker sanoi.

Myös EU-parlamentin puheenjohtaja Antonio Tajani sanoi omassa puheenvuorossaan, että sopimusta ei muuteta edes siinä tapauksessa että Britannian parlamentti kieltäyisi hyväksymästä sitä.

Käytännössä tällainen skenaario veisi Britannian uusiin vaaleihin.

Samaa sanoi Itävallan liittokansleri Sebastian Kurz.

– Tätä ei todellakaan enää neuvotella uudestaan, mitään pelivaraa ei ole.

May julkaisi avoimen kirjeen kansakunnalle

Junckerin vakuutteluista huolimatta Britanniassa kytee yhä suurempi halu torpata sopimus. Britannian parlamentin odotetaan äänestävän asiasta joulukuun alkupuoliskolla.

Britannian pääministeri Theresa May on myös julkaissut ”avoimen kirjeen kansakunnalle”. SIinä hän vetoaa äänestäjiin jotta nämä tukisivat sopimusta.

– Tämä on sopimus joka tarjoaa valoisamman tulevaisuuden, May vakuutti, ja lupasi että sopimus päästää britit eroon EU:n huonoimmista puolista kuten epäsuositusta maataloussääntelystä.

Mayn kanta on sinänsä puolueellinen, että hänen oma asemansa on nyt vahvasti kiinni sopimuksen läpimenosta. 

Jean-Claude Juncker sanoi myös olevansa syvästi surullinen koko eroprosessista.

– Jos olisin britti, olisin lisäksi hyvin surullinen ajatellessani esimerkiksi lastenlasteni tulevaisuutta, hän totesi.

Lue myös:

    Uusimmat