Mainos

Britannian parlamentti torjui brexit-lain pikakäsittelyn – toteutuuko Johnsonin uhkaus uusista vaaleista?

3:27
Britannian parlamentin alahuone torjui nopean aikataulun brexit-lain käsittelylle.

Britannian parlamentin alahuone torjui hallituksen kaavaileman nopean aikataulun brexit-lain käsittelylle. Hallitus yritti viedä lain läpi parlamentin alahuoneessa kolmessa päivässä. Parlamentti tyrmäsi yrityksen äänin 322–308.

Britannian pääministeri Boris Johnson uhkasi ennen äänestystä, että hän vie maan ennemmin uusiin vaaleihin kuin suostuu lykkäämään EU-eroa kolmella kuukaudella tai pidempään. Parlamenttivaalit voisivat BBC:n mukaan olla aikaisintaan 28. marraskuuta, jos ne julistettaisiin tällä viikolla.

Britannia on pyytänyt aiemmin erolle kolmen kuukauden lisäaikaa. Pääministeri Johnson on kuitenkin taistellut sen puolesta, ettei lisäaikaa tarvittaisi, vaan maa jättäisi unionin suunnitellusti ensi viikon torstaina.

Työväenpuolueen puheenjohtaja Jeremy Corbyn epäili aiemmin, että pääministerin vaalipuheissa on kyse sumutuksesta.

Hallitus julkaisi vasta edellisenä iltana reilu satasivuisen lain, jolla laitetaan toimeen Britannian ja EU:n viime viikolla valmistunut erosopimus. Oppositio arvosteli voimakkaasti sitä, ettei lain arviointiin ole riittävästi aikaa.

Johnsonille pieni voitto ennen tappiota

Britannian parlamentin alahuone päätti illalla myös, että EU-eroa koskeva laki voitaisiin lähettää jatkokäsittelyyn näyttäen näin EU-erosopimukselle samalla vihreää valoa. Parlamentti hyväksyi asian äänin 329–299.

Lainsäädäntö olisi siten periaatteessa etenemässä komiteavaiheeseen, mutta hallituksen aikataulun romuttumisen myötä on epävarmaa, mitä tapahtuu seuraavaksi.

Britannia jätti eroilmoituksen EU:lle jo maaliskuussa 2017. Sopimusta yritetään saada Britannian parlamentin läpi nyt jo neljättä kertaa.

Uutinen päivittyy. 

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja