Britannian parlamentti hajosi – vaalit heinäkuussa

Työväenpuolueella on nyt oppositiossa vietettyjen vuosien jälkeen mahdollisuus voittaa valta takaisin

Britannian parlamentti on hajonnut virallisesti tänään. Maan pääministeri Rishi Sunak ilmoitti viime viikolla, että parlamenttivaalit pidettäisiin 4. heinäkuuta. Sunak kertoi pyytäneensä kuningas Charlesilta lupaa hajottaa parlamentti, mihin tämä oli suostunut.

Viiden viikon kampanjointi alkoi virallisesti vuorokauden vaihduttua, kun maan parlamentissa vapautui 650 paikkaa vaaliaikataulun mukaisesti.

Työväenpuolueella on nyt oppositiossa vietettyjen 14 vuoden jälkeen mahdollisuus voittaa valta takaisin Keir Starmerin johdolla.

Alun perin uumoiltiin, että vaalit pidettäisiin syksyllä, mutta Sunak halusi ilmeisesti aikaistaa niitä hyötyäkseen hiljalleen paranevista talousluvuista. Britannian pääministeri voi tietyn aikarajan puitteissa päättää, milloin vaalit pidetään.

Konservatiiveja jäämässä pois vaaleista

Tähän mennessä 129 edustajaa on ilmoittanut, etteivät he asetu ehdolle tulevissa vaaleissa. Heidän joukossaan on 77 konservatiivia, mikä on ennennäkemätön luku hallitsevalle puolueelle.

Uudelleenvalintaa hakevien konservatiivien joukossa on viestitty ärtymystä siitä, että heinäkuun vaalipäivän ilmoitus tuli heille yllätyksenä.

Parlamenttiin vaaleilla vallitut edustajat ottavat paikkansa 9. heinäkuuta.

Sunak, joka on entinen valtiovarainministeri, lupasi pääministeriksi noustessaan lokakuussa 2022 puolittaa tuolloin ennätyksellisen korkean yli 11 prosentin inflaation. Tämä toteutui jo viime vuonna. Maaliskuussa inflaatio Britanniassa oli 2,3 prosenttia.

Sunakin arvostelijoiden mukaan inflaation selättäminen on johtunut pikemminkin maailmantalouden kohentumisesta kuin pääministerin toimista.

Britannian Sunak palauttaisi pakollisen kansalaispalveluksen 1:53
Britannian Sunak palauttaisi pakollisen kansalaispalveluksen.

Lue myös:

    Uusimmat