Mainos

Britannian lähtö lopettamassa EU-maksujen hyvitykset muiltakin

EU-komissio valmistelee jäsenmaita vaikeisiin päätöksiin, kun unionin budjetti pienenee pian Britannian EU-eron myötä.

Budjetista vastaavan komissaarin Günther Oettingerin mukaan Britannia jättää EU:n budjettiin 10-11 miljardin euron vuosittaisen aukon. Britannia on saanut muilta jäsenmailta maksuhyvitystä, jonka se on saanut aikoinaan neuvoteltua. Komissio esittää, että brexitin myötä muidenkin maiden, muun muassa Ruotsin ja Tanskan saamasta, hyvityksestä luovuttaisiin.

Komissio esitteli keskiviikkona vaihtoehtoja budjetin uudistamiseen. Jäsenmaiden pitää valita, laittavatko ne lisää rahaa EU:n budjettiin vai leikataanko menoja. Maat voivat yrittää haalia lisätuloja myös jostain muualta kuten tullimaksuista, joista kertyy jo nyt pieni puro EU:lle.

EU:n budjetin pitää olla komission mukaan tulevaisuudessa yksinkertaisempi, joustavampi ja rahat on käytettävä aiempaa tehokkaammin.

– Joustavuutta pitää lisätä, jotta yllättäviin kriiseihin pystytään vastaamaan paremmin, Oettinger sanoi tiedotustilaisuudessa Brysselissä.

Jäsenmaat ovat perimmäisten kysymysten äärellä päättäessään tulevien vuosien taloudenpidosta. Yhteiset rahat vähenevät dramaattisesti Britannian lähtiessä, minkä takia EU-maat joutuvat uudelleen miettimään, minkä asioiden tekemisestä yhdessä on todella hyötyä.

Tähän asti valtaosa budjetista, yli 70 prosenttia, on mennyt maatalouteen sekä alueille suunnattuihin koheesiorahoihin.

Jäsenmailla on paljon uusia toiveita siitä, mihin rahaa voitaisiin käyttää. EU:n toivotaan ottavan vahvempaa roolia niin maahanmuutossa, puolustusyhteistyössä kuin rajaturvallisuudessakin.

Komission odotetaan antavan pitkän aikavälin budjettisuunnitelmansa ensi kesänä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.