Brexit palautti väkivallan Pohjois-Irlantiin: Katso video riehakkaasta bussien polttamisesta – poliisit saivat polttopulloista

Pohjois-Irlannin levottomuuksien väkivalta kiihtyi jälleen, kun torstain vastaisena yönä mielenosoittajat polttivat ajoneuvoja ja heittivät muun muassa polttopulloilla poliiseja. 

Viime viikkojen yöllisissä hyökkäyksissä on loukkaantunut Pohjois-Irlannissa muun muassa kymmeniä poliiseja.

Iso-Britannian pääministeri Boris Johnson sanoi Twitterissä olevansa hyvin huolissaan tilanteesta, ja vetosi mielenosoittajiin.

– Erimielisyydet tulee ratkaista vuoropuhelulla, ei väkivallalla ja rikollisuudella, Johnson kirjoitti. 

Levottomuuksien taustalla on Iso-Britannian yhtenäisyyttä kannattavien turhautuminen brexitin jälkeisiin kaupan esteisiin Pohjois-Irlannin ja muun Yhdistyneen kuningaskunnan välillä.

Lisäksi pohjoisirlantilainen Demokraattinen unionistipuolue (DUP) on osoittanut syyttävällä sormella poliiseja, jotka eivät puuttuneet irlantilaisen kansallismielisen Sinn Feinin hautajaisiin viime vuonna. Hautajaiset järjestettiin suurella mittakaavalla koronarajoituksista huolimatta, uutistoimisto Reuters kertoo.

Levottomuudet keskittyivät viime yönä Belfastissa sijaitsevalle "rauhan muurille", joka erottaa nationalistien ja unionistien yhteisöt toisistaan.

Myös Pohjois-Irlannin kansalliskokouksessa tuomittiin väkivalta

Pohjois-Irlannin kansalliskokouksen puoluejohtajat tuomitsevat jyrkästi alueen viime päivien väkivaltaisuudet. Kaikkia puolueita edustavan itsehallintoelimen johto antoi asiasta yhteislausunnon torstaina, kertoo STT.

Julkilausuman mukaan tuho, väkivalta ja väkivallan uhka on täysin mahdotonta hyväksyä tai oikeuttaa, oli yhteisöissä sitten mitä tahansa huolenaiheita.

Pohjois-Irlannin kansalliskokouksessa ovat edustettuina niin brittimieliset unionistit, Irlannin yhtenäisyyttä tavoittelevat kansallismieliset kuin keskiryhmätkin.

Katso video viime yön levottomuuksista artikkelin alusta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja