Britannian parlamentti torjui uuden brexit-kansanäänestyksen – myöhemmin äänestetään lisäajasta eroneuvotteluille

Britannian parlamentti äänestää parhaillaan brexitin etenemisestä. Brittikansanedustajien enemmistö torjui ensimmäisessä äänestyksessä ehdotuksen uuden kansanäänestyksen järjestämisestä ja ottaa vähän myöhemmin kantaa muun muassa lisäaikaan eroneuvotteluille.

Hallitus on esittänyt, että Britannia pyytäisi EU:lta brexitin lykkäämistä maaliskuun lopusta, mutta vasta, kun kahdesti hylätystä erosopimuksesta on äänestetty parlamentissa vielä kerran ensi viikolla. Hallituksen esityksestä äänestetään viimeisenä.

Euroopan unionissa pohditaan mahdollisuuksia pitkäänkin lisäaikaan, jos Britannia haluaa miettiä vaihtoehtojaan uudelleen.

Ensi viikon torstaina Brysselissä kokoontuva huippukokous saa todennäköisesti eteensä Britannian pyynnön lisäajasta. Huippukokouksia johtava Donald Tusk kertoi torstaina Twitterissä pyytävänsä EU-maita olemaan avoimia pitkälle lisäajalle, jos Britannia pitää tarpeellisena pohtia uudelleen brexit-strategiaansa.

May viemässä erosopimuksen vielä yhteen äänestykseen

Pitkän lisäajan väläytykset on tulkittu myös pelotteluksi brexitin kovimmille kannattajille. Voimakkaimmat brexitin kannattajat Britannian parlamentissa pelkäävät eron vesittyvän, jos eropäivä siirretään pitkälle tulevaisuuteen. Näin heidät voitaisiin saada erosopimuksen taakse.

Pääministeri Theresa May on viemässä neuvottelemansa erosopimuksen näillä näkymin vielä kerran parlamentin äänestettäväksi.

Sopimus on torjuttu parlamentissa kahdella edellisellä kerralla selvin luvuin. Äänestyksessä, joka pidetään viimeistään ensi viikon keskiviikkona, brittikansanedustajilla on kuitenkin niskassaan enemmän paineita kuin aiemmin hupenevan ajan takia. Tila peliliikkeisiin on rajattu, kun eroon on tuolloin aikaa enää viikon päivät.

Myös Suomi tukee lisäaikaa

Britannia jättää EU:n 29. maaliskuuta, koska silloin päättyy perussopimuksessa määritelty kahden vuoden neuvotteluaika. Oli Britannia siihen valmis tai ei, maan jäsenyys unionissa päättyy, jos muusta ei sovita.

Pääministeri Mayn suunnitelman mukaan Britannia pyytäisi eroneuvotteluille lisäaikaa 30. kesäkuuta saakka, jos erosopimus hyväksytään ensi viikon äänestyksessä. Jos sopimus kaatuu kolmannen kerran, on tilanne huomattavasti vaikeampi, koska brittihallituksen pitäisi pystyä selvittämään EU-maille, mihin lisäaikaa tarvitaan.

Brittiparlamentti äänestää parhaillaan menettelyistä tästä eteenpäin.

EU-maat suostuvat todennäköisesti lisäaikaan, joka ulottuisi kesäkuun loppuun. Sitä pidempi viivytys on hankala, koska Britannian pitäisi osallistua EU-parlamenttivaaleihin ja maa olisi mukana tekemässä vaalien jälkeisiä keskeisiä henkilönimityksiä.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kertoi torstaina, että myös Suomi on valmis tukemaan aikalisää.

– Todennäköisesti Britannia tulee nyt pyytämään aikalisää siihen, että he saisivat siellä järjestäytyneesti päättää siitä, että tulisi niin sanottu sopimuksellinen ero. Kyllä Suomi tätä tukee, Sipilä sanoi Ilta-Sanomien vaalitentissä.

Päätös lisäajasta vaatii 27 jäsenmaan yksimielisyyden.

Lue myös:

    Uusimmat