Brasiliassa evankelinen entinen piispa halusi poistattaa kirjamessuilta sarjakuva-albumin mieshahmojen suudelman takia – oikeus esti sensuuriyrityksen

Brasilian äärioikeistolainen presidentti Jair Bolsonaro on pilkannut useasti seksuaalisia vähemmistöjä. Bolsonaron valintaa presidentiksi viime vuonna siivitti osaltaan vanhoillisten evankelisten kirkkojen jäsenten äänet. Rio de Janeirossa entinen evankelinen piispa, nykyinen pormestari vaati sarjakuva-albumin poistoa kaupungin kansainvälisiltä kirjamessuilta.

Entinen piispa, paikallinen pormestari Marcelo Crivella oli pahoittanut mielensä Marvel-kustantamon sarjakuva-albumista Kostajat. Lasten ristiretki, jonka sivulla esiintyy homoseksuaalinen suudelma.

Ex-piispan mukaan supersankarialbumi on lapsille sopimaton, ja määräsi kyseiset sarjakuvat takavarikkoon.

"Haluamme puolustaa perhettä"

– Teimme tämän puolustaaksemme perhettä. Tämä asia (homoseksualismi) pitää käsitellä perheiden sisällä, ei kouluissa, kirjoissa tai muualla, Crivella sanoi.

Crivella on myös entinen gospellaulaja, jonka setä Emir Macedo on suuren evankelisen Jumalan valtakunnan universaalin kirkon Iurd:n perustaja. Macedo myös muun muassa omistaa Rede Record -kanavan, joka on yksi Brasilian suurimmista.

Entisen piispan tempaus sai niskaansa puheita sensuurista. Hän myös tahtomattaan aiheutti albumille ostopiikin, ja sai netin liikkeelle seksuaalivähemmistöjä tukevin twiitein ja kampanjoin.

Oikeuslaitos tyrmäsi ex-piispan toimet

Näitä reaktioita raskaampi tuomio piispan perheensuojelukäsityksille tuli oikeuslaitoksesta.

Rio de Janeirossa oikeusistuin totesi, että entisen kirkonmiehen takavarikkotempaus rikkoo lakia, samoin kuin kirjamessujen toimiluvan mahdollinen epääminen. Tuomari Heleno Nunes varoitti rikkomasta ”perustuslaillisia periaatteita ilmaisunvapaudesta”.

Presidentti Bolsonaron rasistisista, naisia ja vähemmistöjä vähättelevistä kommenteista huolimatta tämä vuonna Brasiliassa kriminalisoitiin homovihamielisyys, joka laissa vertautuu rasismiin. Brasilia on hyväksynyt samaa sukupuolta olevien avioliiton.

Jupakasta etusivun uutinen

Kirjamessut puolestaan kertoi, että messuilta albumin ostaneella ja siihen tyytymättömällä on täysi oikeus palauttaa teos ja vaihtaa se toiseen tuotteeseen. Messut sanoo haluavansa antaa ”äänen kaikille ketään erottelematta, niin kuin demokratiassa toimitaan”.

Jupakka nousi etusivun uutiseksi suurilevikkisessä päivälehdessä Folha de S.Paulossa.  

Lue myös:

    Uusimmat