Boris Johnson kieltää Skotlannilta itsenäisyysäänestyksen järjestämisen

Britannian pääministeri Boris Johnson on kieltänyt Skotlantia järjestämästä uutta kansanäänestystä itsenäisyydestään. Skotlannin pääministeri Nicola Sturgeon pyysi Johnsonilta valtuuksia äänestyksen järjestämiseen joulukuussa.

 Äänestyksen järjestämiseen tarvittaisiin lupa Britannian hallitukselta, mutta Johnsonin mukaan sen päätös oli yksimielinen.

– On aika, että me kaikki teemme töitä Britannian yhdistämiseksi, Johnson sanoo kirjeessään Sturgeonille.

Johnsonin mukaan Sturgeon hyväksyi vuoden 2014 kansanäänestyksen yhteydessä, että sellaisia voi järjestää vain kerran sukupolvessa. Sturgeonin mielestä tilanne kuitenkin muuttui ratkaisevasti, kun Britannia päätti lähteä EU:sta. 

Vuoden 2014 äänestyksessä Skotlannin itsenäisyyttä kannatti 45 prosenttia äänestäjistä. Vuonna 2016 Britannian äänestäessä EU-jäsenyydestä selvä enemmistö skoteista oli jäsenyyden kannalla.

Mielipidemittausten mukaan skotit kuitenkin hylkäisivät niukalla marginaalilla itsenäisyyden, jos siitä järjestettäisiin uusi kansanäänestys.

Sturgeonin mukaan Johnsonin vastaus oli odotettu. Skottihallitus ei aio tyytyä kieltävään vastaukseen ja päättää jatkotoimistaan lähiviikkoina. 

– Demokratia tulee voittamaan, Sturgeon toteaa lausunnossaan.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja