Mainos

Bolivialaiset äänestävät presidentistä – korruptiosta syytetty Evo Morales pyrkii jo neljännelle kaudelle

Boliviassa äänestetään tänään presidentinvaaleissa. Ennakkosuosikit ovat yhä itsevaltaisempia otteita esittänyt istuva presidentti Evo Morales ja entinen presidentti Carlos Mesa.

Toisin kuin edellisissä vaaleissa, kumpikaan ehdokkaista ei todennäköisesti saa vaalien ensimmäisellä kierroksella riittävästi ääniä ja ratkaisu lykkääntyy toiselle kierrokselle, joka järjestetään joulukuun puolivälissä.

Viimeisissä mielipidetiedusteluissa Moralesia on kannattanut 32 prosenttia vastanneista ja Mesaa 27.

Morales pyrkki neljännelle kaudelle

Morales pyrkii jo neljännelle presidenttikaudelleen, vaikka hänen itsensä ajama vuoden 2009 perustuslaki rajoittaa presidentin virkakaudet kahteen perättäiseen.

Vuonna 2016 Morales järjesti kansanäänestyksen virkakausirajan poistamisesta, mutta äänestäjät hylkäsivät ehdotuksen. Moralesin tukijoiden miehittämä perustuslakituomioistuin kuitenkin mitätöi tuloksen ja antoi luvan uuteen kauteen.

Toistuvia syytteitä korruptiosta

Moralesia on toistuvasti syytetty myös korruptiosta. Vuosina 2003–05 Boliviaa hallinnut Mesa onkin jo etukäteen syyttänyt vaaleja vilpillisiksi. Mesa ei edusta mitään puoluetta, mutta hänen tukenaan on useita pienpuolueita.

Presidentin lisäksi Boliviassa valitaan tänään myös edustajat 166-paikkaiseen kongressiin. Vaalihuoneistot sulkeutuvat myöhään illalla Suomen aikaa. 

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja