Bloomberg sai haltuunsa Venäjän salaisen raportin: Pakotteiden odotetaan iskevän kovaa, talouden veturit kaikkoavat

Uutistoimisto Bloomberg on saanut haltuunsa venäläisten viranomaisten raportin pakotteiden vaikutuksesta Venäjän talouteen.

Bloomberg on nähnyt kopion asiakirjasta, joka valmisteltiin suljetuin ovin pidettyyn tapaamiseen 30. elokuuta. Tapaamiseen osallistui korkeatasoisia virkamiehiä.

Asiakirja maalaa huomattavasti synkempää kuvaa pakotteiden vaikutuksesta Venäjän talouteen kuin on julkisesti kerrottu.

Sen mukaan Venäjää saattaa odottaa pidempi ja syvempi taantuma, kun EU:n ja Yhdysvaltojen pakotteiden vaikutukset leviävät ja osuvat niihin sektoreihin, joihin Venäjä on luottanut taloutensa pyörittämiseksi.

Taantuman pohja vasta vuonna 2024?

Asiakirjan kolmesta skenaariosta kahdessa talouden supistuminen kiihtyy ensi vuonna ja talous palaa Ukrainan sotaa edeltäneelle tasolla vasta aikaisintaan vuosikymmenen lopussa.

Yhden skenaarion mukaan Venäjän talous kokee pohjansa ensi vuonna, kun talous supistuu 8,3 prosenttia vuoteen 2021 verrattuna. Toisessa skenaariossa pohja tulee vasta vuonna 2024, ja talous olisi 11,9 prosenttia pienempi viime vuoteen verrattuna.

Kaikissa skenaarioissa nähdään, että pakotteiden vaikutuksen voimistuvat, kun lisää maita todennäköisesti liittyy niihin.

Julkisesti Venäjä on sanonut, että pakotteet ovat iskeneet maan talouteen pelättyä vähemmän. Viranomaisten mukaan talous on supistunut kolme prosenttia tänä vuonna ja se supistuisi vielä vähemmän ensi vuonna.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Katso alla oleva video: Perhesurmia, ikkunasta putoamisia ja hirttäytymisiä – Venäjän energiapomoja kuolee epämääräisissä olosuhteissa.

Perhesurmia, ikkunasta putoamisia ja hirttäytymisiä – Venäjän energiapomoja kuolee epämääräisissä olosuhteissa 2:53

Talouden veturit kaikkoavat

Raportti myös varoittaa, että tulevien vuosien aikana vientiin suuntautuneille sektoreilla tuotantomäärät voivat laskea. Tähän lukeutuvat esimerkiksi kaasu, öljy, metallit, kemikaalit ja puutuotteet.

Raportin mukaan joidenkin tuotteiden tuotanto voi parantua tulevaisuudessa, mutta ne lakkaavat olemasta Venäjän talouden veturi.

Kaasun täydellinen katkaisu päämarkkinoille Eurooppaan maksaisi Venäjälle 6,6 miljardia euroa vuodessa menetettyinä verotuloina. Raportissa todetaan myös, etteivät myöskään kaasun myyntitulot kompensoidu, vaikka Venäjä löytäisi sille uusia ostajia. 

Bloombergin mukaan raporttia on työstetty kuukausia hallitukselle.

Lue myös:

    Uusimmat