Bloomberg: He kuuluvat pieneen Ukrainan sodan aloittaneeseen sisäpiiriin – tämän takia Putin luottaa kansan tukeen

Periikö yksi heistä vallan Venäjällä? Näihin miehiin Putin luottaa yli muiden 3:04
Tunnetko Putinin viisi luottomiestä? MTV Uutiset Live kertoo pähkinänkuoressa keitä he ovat ja mistä he tulevat.

Tyytymättömyys Putinin toimiin ja Ukrainan sotaan kasvaa Venäjän hallinnossa ja valtionyrityksissä, mutta kriitikot eivät näet tilanteelle loppua, kertoo Bloomberg lukuisiin nimettömiin lähteisiin nojaten.

Moni kriitikko katsoo, että Venäjän hyökkäys Ukrainaan oli katastrofaalinen virhe, joka vie maata monta askelta taaksepäin kehityksessä. Sen pelätään heikentävän maata paitsi taloudellisesti, myös heikentävän sen turvallisuutta ja kansainvälistä vaikutusvaltaa.

Tilanteesta perillä oleva taho on kertonut Bloombergille, että eräät vanhemmat virkamiehet ovat yrittäneet selittää Putinille pakotteiden pyyhkivän mukanaan Putin valtakauden kahden vuosikymmenen aikana kohonneen elintason ja kasvun.

Venäjän presidentti Vladimir Putin pitää kiinni syistään hyökätä Ukrainaan – kehuu venäläisjoukkojen toimintaa 1:51
Venäjän presidentti Vladimir Putin pitää kiinni syistään hyökätä Ukrainaan – kehuu venäläisjoukkojen toimintaa.

Putin on vastannut, että Venäjän on maksettava kallis hinta siitä, että länsimaat eivät antaneet muita mahdollisuuksia kuin sotia. Putin luottaa siihen, että kansa pysyy hänen takanaan jakaen maan presidentin näkemyksen kansallisesta suuruudesta.

Tukevasti vallankahvassa olevan Putinin uskotaan jatkavan sotaa

Pelon vuoksi kriittisiä ajatuksia ei kuitenkaan juuri sanota ääneen, tai ainakaan anneta niiden kulkeutua Putinin tietoon.

Kriittisten ajattelijoiden sijaan Putin onkin ympäröinyt itsensä lähteiden mukaan samanmielisillä tiukan linjan ajattelijoilla.

Kahden Bloombergin lähteen mukaan Putinin neuvonantajakunta on karsiutunut yhtä kovemman linjan sisäpiiriläisiksi.

Päätös aloittaa sota Ukrainassa tehtiin lähteiden mukaan pienessä joukossa, jossa oli Putinin lisäksi muun muassa puolustusministeri Sergei Šoigu, Venäjän asevoimien pääesikunnan päällikkö Valeri Gerasimov ja valtion turvallisuuspoliisin FSB:n päällikkö Nikolai Patrushev.

Lähteet eivät näe merkkejä siitä, että Putin hellittäisi hyökkäyksestä tai tekisi tulitauon vaatimia myönnytyksiä. Jotkut lähteistä kasvavissa määrin jopa pelkäävät, että Putin voisi ottaa käyttöön taktiset ydinaseet, jos sotaonni ei ota kääntyäkseen.

Huolimatta kasvavasta tyytymättömyydestä eivät haastateltavat näe kuitenkaan Putinin vallalla olevan haastajia.

Näin Ukrainan sota vertautuu muihin Venäjän sotatoimiin Putinin johdossa 11:19
Näin Ukrainan sota vertautuu muihin Venäjän sotatoimiin Putinin johdossa.

Lue myös:

    Uusimmat