Mainos

Blair ja Bush vakuuttivat yksimielisyyttään

Britannian ja Yhdysvaltain johtajat kasvattaisivat YK:n roolia Irakissa.

Yhdysvaltain presidentti George W. Bush on kiittänyt YK:n erityislähettilään suunnitelmaa siirtymävaiheen hallituksen muodostamiseksi Irakiin. Yhdysvallat on aiemmin vastustanut YK:n roolin lisäämistä Irakissa.

Yhteisessä lehdistötilaisuudessa Britannian pääministerin Tony Blairin kanssa Valkoisessa talossa Bush arveli, että Irakin kansa hyväksyy "laajalti" erityislähettiläs Lakhdar Brahimin suunnitelman. Brahimi on ehdottanut Yhdysvaltain nimittämän Irakin hallintoneuvoston hajottamista ja siirtymävaiheen hallituksen nimittämistä hallitsemaan maata sen jälkeen kun valta on palautettu irakilaisille. Suunnitelman mukaan YK valitsisi siirtymävaiheen hallituksen Yhdysvaltain, irakilaisten ja muiden mielipiteitä kuunnellen.

Blair totesi, että YK:lla tulee olemaan hyvin keskeinen rooli Irakin kehittämisessä kohti täyttä demokratiaa. Brahimi on ehdottanut, että valta siirtyisi vaaleilla valitulle väliaikaiselle hallitukselle tammikuussa 2005. Bush ja Blair vakuuttivat, että liittouma pitää kiinni aikataulusta, jonka mukaan valta luovutetaan virallisesti irakilaisille 30. kesäkuuta.

-Me emme horju, sanoi Bush kommentoidessaan uusimpia väkivaltaisuuksia. -Me emme anna periksi, säesti Blair. Molemmat puolustivat päättäväisesti sodan aloittamista presidentti Saddam Husseinin kaatamiseksi. Blair vakuutti, että liittouma jatkaa taisteluja rauhanprosessin kaatamiseen tähtääviä erilaisia terroristiryhmiä vastaan.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.