Mainos

Big Ben kalpenee: Jättiläiskello alkaa näyttää Mekan aikaa

Yli sadan vuoden ajan maailman kellonaikojen kiintopisteenä on pidetty kukkulanharjaa Greenwichissä Lontoon liepeillä. Nyt Greenwich Mean Time eli GMT on saamassa kovan kilpailijan, kun Saudi-Arabia on rakentanut jättiläismäisen kellon pyhään Mekan kaupunkiin.

Pilvenpiirtäjäkompleksin osana oleva kellotorni nousee noin 600 metrin korkeuteen, ja nelikulmaisen tornin kellotaulut ovat läpimitaltaan 46 metriä, kertoo Saudi-Arabian uutistoimisto SPA.

Kellorakennelmaa on tarkoitus testata alkaneen paastokuukauden ramadanin aikana.

Valtavia kellotauluja valaisee kaksi miljoonaa led-valoa. Rakennelman yläosaan on upotettu lisäksi yli 20000 valkoista ja vihreää värilamppua, jotka välkkyessään ilmoittavat muslimien viiden päivittäisen rukoushetken alkamisen. Välke näkyy peräti 30 kilometrin päähän Mekasta.

Erityisen suurten juhlien kunniaksi kellotornista voidaan singota taivaalle valopylväitä, jotka nousevat 10 kilometrin korkeuteen.

Suurin ja kaunein

Uutistoimiston mukaan pelkästään mahtavien kellotaulujen raamien rakentamiseen tarvittiin 250 huippuammattilaista.

Kaiken kaikkiaan hanke lyö laudalta lähes kaiken mitä maailmasta löytyy. Koko rakennelmasta tulee maailman toiseksi korkein rakennus, ohi menee vain Dubain 828 metriä korkea pilvenpiirtäjä Burj Khalifa.

Aikanaan maailman suurin nelitauluinen kellotorni, Big Ben, kalpenee Mekan uutuuden rinnalla. Pelkästään kellotaulujen läpimitta on yli kuusi kertaa suurempi kuin Lontoossa.

-Me asukkaat toivomme, että Mekan ajasta tulee koko maailman keskeinen aika niin ettei kellosta tule vain pelkkä nähtävyys, sanoo Mekassa asuva Hani al-Wajeeh.

Katseet Mekkaan

Myös Saudi-Arabian islamilaiset oppineet toivovat, että uuden kellotornin vaikutusvalta ulottuisi laajemmalle kuin sen aavikolle lähettämät valosykkeet tai taivaalle sinkauttama valopylväs. He haluavat, että Mekka ohittaisi brittiläisen Greenwichin observatorion maapallon todellisena keskuksena.

Kuluneen 125 vuoden aikana maapallon standardiaikana on pidetty Greenwich Mean Timea GMT:tä, jonka tosin virallisesti syrjäytti 1970-luvulla Universal Time Coordinated eli UTC. Käytännössä UTC ja GMT ovat kuitenkin sama asia.

-Meidän päämäärämme on, että Mekan aika siirtyisi Greenwich Mean Timen edelle, sanoo Mohammad al-Arkubi brittilehti Telegraphille.

Al-Arkubi on johtajana yhdessä hotellissa, joka avaa ovensa pilvenpiirtäjässä.

Tilaa 65 000 ihmiselle

Valtava rakennuskompleksi nousee aivan Mekan suuren moskeijan viereen. Yhteisestä pohjarakennelmasta nousee seitsemän erillistä tornirakennelmaa, joista kellotorni on korkein.

Tornitaloihin tulee hotelleja ja huoneistoja, ostoskeskuksia ja rukoushuoneita. Koko kompleksiin voidaan majoittaa pyhiinvaelluksen aikana jopa 65000 ihmistä, arvioi arkkitehti Dar al-Handasah.

Hanke on osa Saudi-Arabian hallituksen suunnitelmaa, jonka mukaan Mekka voisi tulevaisuudessa ottaa vastaan jopa 10 miljoonaa vuotuista pyhiinvaeltajaa nykyisten 3 miljoonan sijasta.

(MTV3 - STT - Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.