Biden tuohtui Venäjän laittomista toimista: "Petollista"

Yhdysvallat aikoo asettaa uusia merkittäviä pakotteita venäläisviranomaisille sekä Venäjän puolustusteollisuudelle sen jälkeen, kun Venäjä ilmoitti liittävänsä itseensä laittomasti valtaamiaan Ukrainan alueita.

Asiasta kertoo Valkoinen talo tiedotteessaan.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden tuomitsi Venäjän toiminnan "petollisena" ja sanoi Venäjän rikkovan kansainvälistä lakia sekä polkevan YK:n peruskirjaa.

Valkoisen talon tiedotteessa varoitetaan myös seurauksista valtioille, jotka tukevat Venäjää yrityksissä liittää itseensä Ukrainan alueita.

2:11
Video: Putin liitti laittomasti neljä Ukrainan aluetta Venäjään – tilaisuus päättyi mahtipontiseen hurmioon.

Venäjän Presidentti Vladimir Putin ja Venäjän tukemat nukkejohtajat allekirjoittivat Moskovassa sopimukset, joiden mukaan neljä Ukrainan aluetta yritetään liittää Venäjään. Liittymisväite koskee Ukrainalle kuuluvia Donetskin, Luhanskin, Zaporizhzhjan ja Hersonin alueita.

Liitettävät alueet edustavat yhdessä noin viidesosaa Ukrainan alueesta.

EU tuomitsi myös laittomat alueliitokset

Myös EU-johtajat ilmoittivat tänään lausunnossaan tuomitsevansa yksiselitteisesti Venäjän laittomat alueliitokset Ukrainassa.

Lausunnon takana on 27 EU:n johtajaa.

He syyttävät Venäjää globaalin turvallisuuden vaarantamisesta ja ilmoittavat, etteivät koskaan tunnusta Venäjän laittomia alueliitoksia.

Myöskään Britannia ei koskaan hyväksy Donetskin, Luhanskin, Zaporizhzhjan ja Hersonin alueita muuksi kuin Ukrainan alueeksi, Britannian pääministeri Liz Truss sanoi.

Truss syytti Putinia kansainvälisen oikeuden rikkomisesta sekä piittaamattomuudesta Ukrainan kansalaisten elämiä kohtaan. Trussin mukaan Britannia ei koskaan sivuuta ukrainalaisten suvereenia tahtoa.

Presidentti Sauli Niinistö ja pääministeri Sanna Marin (sd.) tuomitsivat jo eilen Venäjän laittomat aikeet ja valheelliset kansanäänestykset.

G7-maiden ulkoministerien ryhmä ilmoitti myös tänään, että he eivät koskaan tule tunnustamaan Venäjän laittomia alueliitoksia eivätkä "aseella uhattuna toteutettua näennäistä kansanäänestystä".

G7-maat syyttivät Venäjää räikeästä kansainvälisen oikeuden rikkomisesta. G7-maita ovat Japani, Kanada, Ranska, Italia, Saksa, Britannia sekä Yhdysvallat.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja