Biden on vanhempi kuin Nato – presidentin terveyttä kierretään kokouksessa kuin "kissa kuumaa puuroa"

Tutkija: Joe Bidenin terveyttä kierretään Nato-kokouksessa kuin kuumaa puuroa: Presidentti itse vetänyt valokeilan kokoukseen 1:18
Näin Linnainmaa kommentoi Nato-maiden johtajien suhtautumista Bidenin kuntoon.

Washingtonissa katseet ovat erityisesti yhdessä henkilössä, kun Nato-maiden johtajat kokoontuvat huippukokoukseen.

Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin terveydentila ei ryövää valokeilaa Naton huippukokouksesta, mutta Biden itse on vetänyt parrasvaloja aiheeseen, arvioi tutkija Joel Linnainmaa Ulkopoliittisesta instituutista.

– Biden itsenhän totesi etukäteen, että katsokaa minua tässä huippukokouksessa ja tehkää sitten johtopäätökset sen pohjalta. Hän on itse luonut näitä odotuksia myös esiintymiselleen kokouksessa, hän sanoo.

Naton huippukokous alkaa – katso raportti Washingtonista 2:07
Katso kirjeenvaihtaja Mari Karppisen raportti siitä, miten Bidenin terveydentila ja koko Yhdysvaltain presidenttipeli vaikuttaa Naton huippukokoukseen.

Vaikka Nato-maiden edustajat diplomaattisesti eivät kommentoi Bidenin terveydentilaa Yhdysvaltain sisäpoliittisena kysymyksenä, seuraavat nämäkin asiaa kiinnostuksella.

– Kierretään ikään kuin kissa kuumaa puuroa.

Bidenin terveys on noussut otsikoihin viime viikon epäonnistuneen vaaliväittelyn jälkeen. Erityisesti presidentin ikä, 81 vuotta, on herättänyt huolta. Biden onkin vanhempi kuin itse 75-vuotisjuhlaansa viettävä sotilasliitto.

Linnainmaa uskoo kuitenkin huomion säilyvän Nato-asioissa, koska paikalla on paljon muitakin kansainvälisen politiikan silmäätekeviä.

Bidenin terveydentila kuitenkin kiinnostaa. Jossain määrin Natossa myös varaudutaan siihen mahdollisuuteen, että Nato-nuivana tunnettu maan entinen presidentti Donald Trump nouseekin jälleen valtaan. 

Tämä näkyy Linnainmaan mukaan myös Ukrainan tukemisessa hanakasti nyt, ennen kuin valta mahdollisesti vaihtuu.

Nato-huippukokous alkaa – mitä viikolta on odotettavissa? 9:46

Nato-huippukokous alkaa – mitä viikolta on odotettavissa? Katso Ulkopoliittisen instituutin tutkija Joel Linnainmäen koko haastattelu.

Lue myös:

    Uusimmat