Biden allekirjoitti Suomen ja Ruotsin Nato-protokollat – "Sotilasliitosta tulee vahvempi kuin koskaan"

0:22
Näin Biden allekirjoitti Suomen ja Ruotsin Nato-protokollat.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on allekirjoittanut Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden ratifioinnin allekirjoitusseremoniassa.

Hän kutsui Suomen ja Ruotsin liittymistä Natoon "vedenjakajaksi" sotilasliiton historiassa ja allekirjoitusta tärkeäksi hetkeksi.

– Tämä on melkoisen suuri päivä, hän luonnehti ennen allekirjoittamista, Biden sanoi.

– Sekä Ruotsilla että Suomella on vahvat demokraattiset instituutiot, vahvat armeijat sekä talous. Niiden liittyminen vahvistaa liittoa, Biden sanoi.

Biden luonnehti Suomea ja Ruotsia "kahdeksi ylpeäksi ja itsenäiseksi valtioksi".

– Sotilasliitosta tulee vahvempi kuin koskaan, hän lisäsi, ja sai raikuvat aplodit.

Yhdysvaltain senaatti antoi torstaina hyväksyntänsä Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyksille lähes yksimielisesti. Maan kongressin edustajainhuone jo tätä aiemmin heinäkuussa.

Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydet ovat hyväksyneet tähän mennessä yhteensä 23 maata. Nato-jäsenyys tulee ratifioida eli vahvistaa kaikissa sotilasliiton 30 nykyisessä jäsenmaassa. 

Niinistö, Biden ja Andersson keskustelivat puhelimessa juuri ennen ratifiointia

Biden kertoi puheensa alussa puhuneensa Suomen ja Ruotsin kanssa. Presidentti Sauli Niinistö kertoo Twitterissä puhuneensa Bidenin kanssa.

– Jälleen yhteispuhelu presidentti Bidenin ja pääministeri Anderssonin kanssa. Alle kolme kuukautta sitten puhuimme juuri ennen Suomen ja Ruotsin päätöstä hakea Nato-jäsenyyttä, tänään juuri ennen kuin presidentti Biden vahvistaa Yhdysvaltain ratifioinnin. Yhdessä olemme vahvempia, Niiinistön Twitter-tilillä julkaistiin.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja