Betonin mahdollisuudet pientalorakentamisessa

Betonista rakentaminen ollut viime aikoina voimakkaassa nousussa. Esimerkiksi viime kesän asuntomessuilla Heinolassa oli esillä seitsemän eri tavoin toteutettua kivitaloa. Oulun ensi kesän messuille tulee kokonainen betonitalokortteli tiilitalo- ja puutalokorttelin lisäksi. Joka Kodin Asuntomarkkinat alkaa nyt seurata viiden ohjelman puitteissa yhden betonista valmistetun messutalon rakentamista.

Kivitalojahan voidaan rakentaa monella eri tavalla. Esimerkiksi kevytsora- tai kevytbetoniharkoista, betonista, paikalla valamalla tai - kuten esimerkkikohteessamme - elementtitoteutuksena. Taloon tulee kellari mukaan luettuna kolme kerrosta.

Raskas talo vaatii lujan perustuksen. Maaperätutkimus osoitti, että se voidaan perustaa anturoiden varaan. Anturat valetaan yleensä paikan päällä, mihin käytetään tilanteesta riippuen joko pumppuautoa tai pitkällä hihnakuljettimella varustettua kuljetusautoa. Joissain tapauksissa päästään autolla aivan anturan viereen ja silloin betoni voidaan kaataa rännistä suoraan muottiin.

Elementit lasketaan kiilapakkojen päälle. Anturan valun yhteydessä siihen on jätetty tartuntalätkät, joihin elementin alapää hitsataan kiinni. Samanlaisilla liitetään toisiinsa elementtien yläpäät. Rakennusaikainen lujuus saadaan aikaan tukemalla elementit lopuksi erityisillä, teräksisillä tukitangoilla, ns. tönäreillä.

Lopullinen jäykkyys saavutetaan sitten, kun elementit valetaan kiinni toisiinsa ja asennetaan ylä- ja alapohjat. Tässäkin voidaan käyttää monenlaisia menetelmiä. Saumat valetaan kiinni toisiinsa ja kattorakenne voidaan tukea ontelolaatoilla - tätä käytetään esimerkkitalossamme.

"Betonin osuus pientalorakentamisessa on tällä hetkellä noin 12 %," laskeskelee tuoteryhmäpäällikkö Arto Suikka Rakennusteollisuus RT:stä. "Rivitaloissa se on 40% ja kerrostaloissa yli 95 %. Pientaloissa sen osuus on ollut kasvussa viime aikoina - esimerkiksi pääkaupunkiseudulla se on jo noin neljännes uudisrakennuksista."

Taloa rakennuttava Juha Vikeväinen tuntee omakohtaisesti betonirakentamisen edut.

"Olen ollut pitkään töissä rakennusalalla. Betoni on tuttu materiaali. Siitä on helppo rakentaa ja työ käy todella nopeasti muihin materiaaleihin verrattuna. Talosta tulee tavattoman lujuutensa ja kestävyytensä ansiosta hyvin pitkäikäinen.

Oman talon suunnittelussa korostuivat tietenkin omat erityistarpeet: työasiat on pystyttävä hoitamaan kotona mutta työskentelytilojen on oltava erillään muusta asumisesta. Lasten vaatimukset on tietysti myös muistettava."

Kivestä rakentamista pidetään usein muita rakentamistapoja kalliimpana. Asian hyvin tunteva Vikeväinen torjuu väitteen suoralta kädeltä:

"Kokonaishinta on enemmän kuin kilpailukykyinen vaikkapa perinteiseen puurakentamiseen verrattuna. Betonitalo on nopea pystyttää ja työvoimakustannukset ovat tuntuvasti pienemmät. Jatkossa ero vain kasvaa - talo on helppohoitoinen ja käytännössä lähes huoltovapaa."

Betonitaloista voidaan tehdä hyvin monennäköisiä. Linjat voidaan hakea rintamamiestaloista huippunykyaikaiseen luomukseen, kullekin oman maun mukaan - tietysti kaavamääräykset muistaen. Arkkitehti Ville Niskasaari:

"Lähdin suunnittelemaan valkoista, hiukan funkkishenkistä kivitaloa tällaiselle tiiviille, kaupunkimaiselle pientaloalueelle. Betonirakentaminen oli tuttua sekä tilaajalle että itselleni. Valinta oli helppo, kun kaavakin vaati julkisivuun valkoista kivipintaa."

Kellari yhdistetään usein vain rinnetaloihin. Sellaisen voi kuitenkin aivan hyvin rakentaa myös tasamaalle pystytettävään taloon. Kellarin hyvä puoli on se, että se on edullista tilaa rakentaa. Usein kellari rakennetaankin tulevaisuuden tarpeita ajatellen. Ne voidaan jättää aluksi kalustamatta ja ottaa käyttöön tarvittaessa, joskus ehkä vuosienkin päästä.

Rakennettiin kellari sitten tasamaalle tai rinteeseen, vedeneristys on keskeisen tärkeää. Tässä talossa rakennesuunnittelija oli määritellyt ulkopuolisen eristeen toteutettavaksi kumibitumimatolla. Seinään vedetään ensin esisivelyaine tartuntaa parantamaan ja sen jälkeen pystysuuntaiset mattokaistaleet kiinnitetään siihen kuumentamalla.

"Betoni antaa pientaloasukkaalle monia etuja," Suikka painottaa. "Se on materiaalina kestävä ja turvallinen varsinkin kosteiden tilojen kohdalla. Se säilyttää arvonsa poikkeuksellisen hyvin ja massansa ansiosta säästää myös lämmityskustannuksista - tapauksesta riippuen jopa 5-10 %. Kivitalo on myös kesällä miellyttävän viileä jopa helleaikana."

(JKA 13.03.2005)

Lue myös:

    Uusimmat