Mainos

Berlusconi sopi kiistansa EU-parlamentin kanssa

Italian pääministeri Silvio Berlusconi on esittänyt pahoittelunsa EU:n parlamentille viime viikolla esittämänsä natsikommentin vuoksi.

Italian pääministeri Silvio Berlusconi närkästytti EU-parlamenttia viime viikolla natsikommentillaan.

Euroopan parlamentti kertoi tänään, että Italian pääministeri Silvio Berlusconi oli viimein pahoitellut parlamentissa aiheuttamaansa keskitysleirijupakkaa puhemies Pat Coxille.

I-Keskustellessaan iltapäivällä puhelimessa puhemies Pat Coxin kanssa Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Silvio Berlusconi ilmaisi pahoittelunsa siitä, että oli käyttänyt tiettyjä ilmauksia ja vertauksia, jotka olivat loukanneet eräiden parlamentin jäsenten tunteita, kerrottiin parlamentin tiedotteessa.

Berlusconi murjaisi viikko sitten Strasbourgissa saksalaiselle europarlamentaarikolle Martin Schulzille, että tämä sopisi hyvin keskitysleirivartijan elokuvarooliin. Saksan liittokansleri Gerhard Schröder vaati anteeksipyyntöä. Keskusteltuaan asiasta puhelimitse Berlusconin kanssa Schröder piti asiaa omasta puolestaan loppuunkäsiteltynä. Seuraavana päivänä Berlusconi kohautti kuitenkin uudelleen ilmoittamalla, ettei hän ollut pyytänyt anteeksi, vaan ainoastaan pahoitellut vitsiksi tarkoittamansa lausahduksen vaikutuksia.

Puhemies Coxin tiedottaja David Harley kertoi tänään toimittajille, että asia on nyt puhemiehenkin puolesta loppuunkäsitelty. Parlamentin tiedotteessa vakuutettiin, että Berlusconi oli Coxin kanssa puhuessaan jättänyt omat tunteensa sivuun ja toivonut läheistä yhteistyötä europarlamentin kanssa.

Italia toimii vuoden loppupuolen ajan EU:n puheenjohtajana. Berlusconi puhui parlamentissa nimenomaan esitelläkseen Italian ohjelmaa. Skandaali näytti suistavan puheenjohtajuuden saman tien raiteiltaan. Berlusconi on joka kerta sanojaan selittäessään muistanut mainita, että suukopu alkoi Schulzin loukattua ensin häntä.

Schöder perumassa Italian-matkaa

Berlusconi-jupakan jälkimainingeissa myös toinen italialainen poliitikko onnistui loukkaamaan saksalaisten tunteita, joten Italian hallituksella riitti tänään pahoiteltavaa. Uutistoimistojen mukaan matkailusta vastaava italialainen apulaisministeri oli päivitellyt kirjeessään, että meluisat saksalaisturistit valtaavat Italian rannat. Hän käytti vähemmän mairittelevia sanankäänteitä muun muassa saksalaisten juomatavoista ja kutsui näitä hypernationalistisiksi blondeiksi.

Kirje päätyi viime viikolla italialaisen sanomalehden sivuille. Tässä vaiheessa liittokansleri Gerhard Schröder sai italialaisten kielenkäytöstä tarpeekseen ja uhkasi perua oman lomansa Italiassa.

Italian ulkoministeri Franco Frattini sekä teollisuusministeri Antonio Marzano puolestaan kiirehtivät sovittelemaan kiistaa. Schröderin lomasuunnitelmista ei kuitenkaan ole vielä varmuutta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.