He ovat Thaimaan sankarisukeltajat: Mukana australialainen lääkäri, henkensä uhrannut aliupseeri sekä suomalainen Mikko Paasi

Pelastajasukeltaja Mikko Paasi 10:05

BBC keräsi yhteen kaikki sankaripelastajat, jotka auttoivat 12 juniorijalkapalloilijaa ja heidän valmentajansa ulos thaimaalaisesta luolasta.

Katso videolta keskiviikon Huomenta Suomi -lähetys, jossa Mikko Paasi kommentoi pelastusoperaatiota.

Pelastusoperaatio koostui kansainvälisestä tiimistä, jossa oli mukana myös Thaimaan Navy SEAL -sukeltajia.

Sukeltajia Tanskasta, Briteistä ja Suomesta

Brittisukeltajat John Volanthen, Richard Stanton sekä luola-asiantuntija Ropert Harper kutsuttiin Thaimaahan kolme päivää sen jälkeen, kun poikien joukkue oli todettu kadonneeksi.

John Volanthenin ääni oli thaipoikien ensimmäinen yhteys ulkomaailmaan heidän oltua jumissa luolassa yhdeksän päivää.


Voit katsoa videon löytöhetkestä Thai Navy SEAL -joukkojen Facebook-päivityksestä.

Siviilielämässä Volanthen on it-konsultti ja Stanton entinen palomies. He ovat molemmat osallistuneet aiemmin luolassa sukeltamista vaativiin pelastusoperaatioihin.

Myös suomalainen sukeltaja Mikko Paasi osallistui pelastusoperaatioon. BBC kertoo Paasin ostaneen lentoliput ja lähteneen pelastamaan thaimaalaispoikia luolasta kesken Paasin ja hänen vaimonsa Krista Paasin kahdeksannen hääpäivän.

Sukellusoperaatioon osallistuivat vapaaehtoisina myös kanadalainen Erik Brown sekä tanskalaiset Claus Rasmussen ja Ivan Karadzic. Karadzic pitää Mikko Paasin kanssa yhdessä sukelluskeskusta Thaimaan Koh Taolla.

Australialainen lääkäri ja Thaimaan Navy SEAL

Vuosien sukelluskokemuksen omaava australialainen lääkäri Richard Harris osallistui operaatioon merkittävässä osassa. Hän tutki poikien terveydentilaa luolan sisällä, ja oli se henkilö, joka lopulta antoi vihreää valoa pelastuksen käynnistämiselle.

Useita Thaimaan Navy SEAL -sukeltajia osallistui operaatioon thaimaalaisessa luolassa. BBC nostaa heistä erityisesti jalustalle lääkäri Pak Loharnshoonin sekä kolme nimeämätöntä sukeltajaa, jotka suostuivat pysymään luolan uumenissa poikien tukena.

Kontra-amiraali Arpakorn Yuukongkaew johti Navy SEAL -operaatiota luolassa. Hän myös piti toimittajat ajan tasalla operaation viimeisimmistä käänteistä silloin, kun poikia vielä etsittiin luolan sisältä.

Navy SEAL -sukeltajien rinnalla operaatioon osallistui jo erikoisjoukoista eläköitynyt aliupseeri Saman Kunan, joka sittemmin menehtyi luolan sisällä. Happisäiliötä kuljettanut Kunan menetti tajuntansa luolan sisällä.

– Häntä on ylistetty sankarina, joka hän on. Hän rakasti muiden auttamista, vapaaehtoistyön tekoa ja aikaansaamista, Kunanin leskeksi jäänyt vaimo kertoi BBC:lle. 

Thaimaan kuningasperhe aikoo rahoittaa sankarisukeltajan hautajaiset hänen uhrauksestaan lasten vuoksi.

Lue myös:

    Uusimmat