Mainos

BBC: Lääkärit ilman rajoja -järjestön työntekijät ostivat seksiä Afrikassa

Britannialaiset avustustyöntekijät, jotka työskentelivät Afrikassa Lääkärit ilman rajoja -järjestölle käyttivät paikallista prostituutiota työsuhteensa aikana, kertoivat anonyymit lähteet BBC:n toimittaja Victoria Derbyshiren ohjelmassa.

Naispuoliset entiset työntekijät kertoivat toimittajalle prostituution ostamisen olleen laaja ongelma yhteisössä, joissa he työskentelivät. Yhden lähteen mukaan avustustyöntekijät olisivat antaneet lääkkeitä vaihtokauppana seksistä.

Lähteiden mukaan järjestössä toimivia lääkäreitä tai hoitajia ei epäillä seksin ostamisesta. Syytteet esitettiin avustusjärjestön logistiikassa työskentelevää henkilökuntaa kohtaan.

BBC keskusteli yhteensä kahdeksan avustustyöntekijän kanssa, jotka olivat työskennelleet useissa Euroopan ja Afrikan toimipisteissä.

Medecins sans frontiers, eli Lääkärit ilman rajoja kommentoi, että sillä on nollatoleranssi kaikelle hyväksikäytölle. Prostituution käyttö on järjestön sääntöjen vastaista.

Nyt esitetyt syytökset Lääkärit ilman rajoja -järjestöä vastaan on osa Britanniassa kuohuttanutta avustusjärjestöjen seksiskandaalia. Helmikuussa uutisoitiin, että avustusjärjestö Oxfamin työntekijät ostivat seksiä Haitissa vuoden 2011 maanjäristyksen jälkeen.

19 irtisanottu seksuaalisen ahdistelun vuoksi

Prostituution ostamisen lisäksi Lääkärit ilman rajoja -järjestössä työskennelleet, nimettömät lähteet kertoivat ohjelmassa kohdanneet järjestön sisällä ilmenevästä seksuaalisesta ahdistelusta.

Yksi nainen kertoi ohjelmassa saaneensa sopimattomia kommentteja ulkonäöstään kollegoiltaan ja toinen kertoi tulleensa huonetoverinsa seksuaalisesti ahdistelemaksi. Molemmat lähteet kertoivat ilmoittaneensa ahdistelusta, mutta kokeneet, että siihen ei puututtu tarpeeksi järjestön toimesta.

Victoria Derbyshiren ohjelma sai käsiinsä järjestön sisäisen raportin, josta käy ilmi, että järjestö on tutkinut sen työntekijöiden keskuudessa ilmenevää seksuaalista syrjintää ja ahdistelua vuodesta 2016 asti. Raportin mukaan kolmasosa järjestön naispuolisista työntekijöistä kertoi tulleensa ahdisteluksi työssään.

Avustusjärjestö on myöntänyt irtisanoneensa 19 työntekijää seksuaalisen ahdistelun vuoksi viimeisen vuoden aikana.

Britannian Lääkärit ilman rajoja -järjestön toimitusjohtaja Vickie Hawkins kommentoi BBC:lle, että järjestö on ottanut sen sisällä ilmenneen seksuaalisen ahdistelun vakavasti. Hawkinsin mukaan järjestöllä on vielä paljon tehtävää ongelman selättämiseksi.

Lääkärit ilman rajoja on yksi maailman suurimmista avustusjärjestöistä ja se toimii yli 70 maassa. 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.