Bataatti eli makea peruna

Julkaisen uudestan jo aikaisemmin julkaistun vastauksen, koska bataatista on tulee jatkuvasti kyselyjä. Tässä Tiinalle ja muille bataatin ystäville tietoa ja reseptejä. Lue myös inkiväärin käsittelystä ja kookosmaidosta.

(Ipomoea batatas)

Bataatti on köynnöstävä suikertavavartinen mukulakasvi, joka kasvaa tropiikissa. Bataatti on sukua suomalaisissakin puutarhoissa hyvin menestyvälle koristekasville päivänsinelle. Bataatti eli makea tai imelä peruna on uuden maailman tulokas Väli- ja Etelä-Amerikasta. Kolumbus tutustui siihen rantauduttuaan vuonna 1492 Kuubaan ja hän toi bataatin myös Espanjaan, jossa sitä viljeltiin jo ennen perunaa.

Bataattia syödään eniten tropiikissa, jossa se vastaa perusravintona perunaa. Yksittäinen bataatti painaa muutamasta sadasta grammasta 2-3 kiloon ja väri voi vaihdella purppuran punaisesta ruskehtavaan tai vaaleaan. Bataatin toinen nimi on sweat potatoe, makea peruna ja se onkin maultaan selväsi makeahko ja sopii sen tähden sekä suolaisiin ruokiin että makeisiin leivonnaisiin esim piirakoihin. Bataatin tärkkelyspitoisuus on vähän suurempi kuin perunalla, mutta proteiinipitoisuus vähän alhaisempi. 100 g:sta bataattia saadaan energiaa 84 kcal. Bataatissa on runsaasti A-vitamiinin esiastetta beetakaroteenia, sekä jonkin verran C- ja E-vitamiineja.

Bataatti kypsyy nopeasti ja se sopii hyvin lisäkkeeksi joko kokonaisena uunissa kypsennettynä tai paloina uunissa tai pannulla paistettuna. Voit myös keittää bataatin lohkoina, valmistaa siitä sosetta perunasoseen tapaan, sosekeittoa tai lisätä sitä pataruokiin ja muhennoksiin.

Raakana bataatti on vähän huonosti sulavaa kuten perunakin. USA:ssa käytetään bataatista joskus virheellisesti yam -mimeä. Yam, jamssi on eri kasvi, jota sitäkin käytetään tropiikissa mutta se ei ole maultaan läheskään yhtä hyvä.

Inkiväärin käsittelystä:

Tuore inkivääri säilyy jonkin aikaa jääkaapin vihanneslokerossa, mutta homehtuu helposti leikkauskohdasta. Säilytystä voi kokeilla vesilasissa, voipaperikääreessä tai muovipussissa mutta parhaiten inkivääri säilyy pakastettuna.

Inkiväärin voi pakastaa kuorittuna tai kuorineen sopivina paloina ja käyttää sitä aina tarpeen mukaan. Jäistä inkivääriä on helppo raastaa ja kuorikin lähtee pinnalta hyvin lähes vetäisemällä. Vähän kohmeisena inkivääri on myös helppo leikata ohuiksi suikaleiksi. Inkivääriä voi ostaa myös valmiina säilykesoseena tai hillottuna.

Kookosmaito:
Kookosmaitoa myydään tölkeissä tai tiivistettynä palana. Palasta on helppo ottaa aina pienikin määrä ja liuottaa se lämpimään veteen. Jos tölkistä kuluu vain osa, vaihda se mielellään lasitölkiin ja käytä muutaman päivän sisällä tai pakasta tuore sopivina annoksina.

Kokeile bataattia erilaisiin ruokiin, tässä muutama vinkki.

Peruna-bataattipaistos

4-6 perunaa esim. Rosamundaa
2 bataattia
suolaa, mustapippuria
1 dl parmesaaniraastetta
hienonnettua persiljaa
öljyä

1. Pese ja kuori perunat ja bataatit.
2. Leikkaa ne paksuhkoiksi viipaleiksi. Esikypsennä keittämällä tai höyryttämällä. Jäähdytä kylmässä vedessä ja valuta hyvin.
3. Sekoita persilja, paremesaaniraaste, suola ja pippuri keskenään.
4. Nosta öljyllä sipaistun uunivuoan pohjalle 6-8 viipaletta perunaa. Suihkauta tai sipaise pullasudilla pintaan vähän öljyä ja ripottele päälle persilja-parmesaaniseosta. Nosta perunaviipaleiden päälle bataattiviipaleet, mausta ja jatka samalla lailla latomista. Ripottele päällimmäiseksi parmesaani-persiljaseosta.
5. Kypsennä 225 asteessa noin 30 min.
6. Jos haluat päästä helpommalla, lado raa'at peruna- ja bataattiviipaleet kerroksittain vuokaan ja ripottele väliin parmesaani-persiljaseos ja suihkauta vähän öljyä. Kypsennä 200-225 asteessa 1-1 tuntia osan aikaa foliolla tai paistokelmulla peitettynä.

Broileria ja kasviksia uunissa

4 broilerin koipireisipalaa
3-6 tl yrttimausteseokoitusta
1 bataatti
3-4 sipulia
6-8 perunaa
6-10 valkosipulinkynttä
loraus öljyä
mustapippuria, suolaa

Kuori kasvikset ja lohko ne. Lirauta uunivuoan pohjalle vähän öljyä ja pyöräyttele kasvikset siinä. Kuori valkosipulit ja lisää ne kokonaisina. Mausta suolalla ja pippurilla. Poista broilerin paloista rasvamöykyt ja munuaiset ja pyyhkäise ne. Sekoita yrttimauste öljytilkan joukkoon ja levitä seosta broilerien pintaan ja halutessasi myös nahan alle. Nosta palat kasvisten päälle. Paista uunissa 200-225 asteessa n. 1 tunti.

Bataattikeitto

2 rkl oliiviöljyä
1/2 tuore chilipaprika
4 kpl (50g) salottisipulia
3 isoa (n700 g) bataattia
1 l vettä tai kanalientä
1 tl sokeria
2 tl suolaa

Kuori ja pilko sipulit ja bataatit. Kuumenna teräskattila ja öljy. Lisää sipulisilppu ja kuullota hetki. Lisää bataattikuutiot ja jatka kuullottamista. Lisää pituussuuntaan halkaistu (poista siemenet veitsenkärjellä) chili ja neste ja anna kiehua 25-35 minuuttia kunnes bataatit ovat kypsiä. Soseuta ja mausta. Tarjoa vuohenjuustokreemin kanssa.
Vuohenjuustokremi:
100 g kuoretonta vuohenjuustoa
1/3 dl kuohukermaa
vähän valkosipulia murskattuna
suolaa
valkopippuria

Vatkaa aineet tasaiseksi kreemiksi.

Tofu-kasvispannu

250 g tofukuutioita
Marinadi:
3 rkl pestokastiketta
1 limetin mehu
2 tl hunajaa
1 bataatti
1 keltainen paprika
1 parsakaali
2 valkosipulinkynttä
1 nippu kevätsipulia
1/2 tl korianteria, mustapippuria
Pinnalle:
3 rkl paahdettuja auringonkukansiemeniä

Sekoita marinadi ja kaada se tofukuutioiden päälle. Kääntele tofukuutioita marinadissa. Anna kuutioiden marinoitua noin puoli tuntia.Paista tofukuutioita pannussa varovasti muutama minuutti js ota kuutiot syrjään lautaselle.Leikkaa bataatti ja paprika suikaleiksi. Pilko parsakaali, valkosipulit ja kevätsipuli. Paista kasviksia wokissa tai muussa laakeassa pannussa öljyssä, (lisää kasvikset kysymisjärjestyksessä: bataatti,valkosipuli, paprika, parsakaali, kevätsipuli). Mausta korianterilla ja mustapippurilla. Paista kasvikset rapeiksi ei liian pehmeiksi.Lisää tofukuutiot pannuun ja kaada marinadin loppu kastikkeeksi. Ripottele pannun pinnalle paahdettuja auringonkukansiemeniä. Koristele yrteillä tai rucolasalaatin lehdillä. Tarjoa seuraksi tuoretta leipää.

Lue myös:

    Uusimmat