Belgian GP:n topit ja flopit: Suomalainen F1-tulevaisuus otti askeleita eteen ja taakse

Räikkönen ohittaa Bottaksen 0:33

MTV Sportin F1-toimitus listaa jokaisen osakilpailun jälkeen viikonlopun onnistujat ja epäonnistujat. Odotettu syyskausi starttasi perinteiseen tapaan Span radalla ajetulla Belgian GP:llä.

Lewis Hamilton kiristi MM-taistelua ottamalla kauden viidennen voittonsa ennen kärkipaikkaa pitävää Ferrarin Sebastian Vetteliä. Red Bullin Daniel Ricciardo hyödynsi lopussa suomalaisten ongelmat jättäen Kimi Räikkösen taakseen neljänneksi ja Valtteri Bottaksen viidenneksi.

TOP5:

1. Lewis Hamilton

Vuosi sitten Belgia oli se paikka, josta alkaen Hamilton hukkasi otteensa maailmanmestaruudesta, mutta nyt britti aloitti loppusuoran oikealla jalalla. Mercedes lähti viikonloppuun ennakkosuosikkina eikä Hamilton jättänyt mitään sattuman varaan noustuaan Michael Schumacherin rinnalle kaikkien aikojen tilastossa historiallisen 68. paalupaikallaan ja pitämällä kisan lopussa pehmeämmillä renkailla haastamaan pyrkineen Vettelin kurissa.

2. Sebastian Vettel

Vettel oli koko viikonlopun kahden kymmenyksen tuntumassa Hamiltonin takana, joten huonosti ei myöskään italialaisten syksy alkanut. Kaiken lisäksi kuskitilanne on rauhoitettu jälleen ensi vuodeksi – ja itse asiassa Vettelin laitettua nimensä paperiin kolmeksi vuodeksi. Span opetuksista saattaa olla hyötyä jo viikon kuluttua kotikisassa Monzassa, josta Ferrari janoaa voittoa. Sen jälkeen edessä onkin Singapore, jossa punaiset ovat jälleen ennakkosuosikin asemassa.

3. Daniel Ricciardo

Kahdeksasta viimeisestä kisasta kuusi palkintosijaa! Se on aikamoinen suoritus sarjan kolmanneksi nopeimmalla autolla. Aika-ajossa Red Bullilla ei ollut taaskaan mitään sanomista Mercedeksen ja Ferrarin vauhtiin, vaikka Räikkösen ratkaiseva kierros meni pilalle ajovirheen takia. Ricciardo oli kuitenkin optimistinen kisavauhdin suhteen eikä hän jättänyt taaskaan käyttämättä tilaisuuttaan. Räikkösen rangaistuksen ja Bottaksen heikon rengasvalinnan takia uusintastartti oli aussin juhlaa.

Räikkönen ohittaa Bottaksen 0:33

4. Kimi Räikkönen

Jatkosopimuksen Ferrarin kanssa tehnyt Räikkönen tarjosi suomalaisittain viikonlopun vähäiset ilonaiheet komealla ohituksellaan Bottaksesta. Sääli, ettei hän pystynyt samalla kuittaamaan myös Ricciardoa, sillä siitä ohituksesta olisi puhuttu vielä pitkään. Kimi toisaalta haittasi omaa viikonloppuaan tyrimällä ratkaisevan aika-ajokierroksensa ja sortumalla kisassa ylinopeuteen keltaisten lippujen aikana.

Räikkönen ohittaa Bottaksen: In-car 0:34

5. Jolyon Palmer

Tulos ei taaskaan ollut toivottu eikä MM-pistetili auennut vielä tässäkään kisassa, mutta tällä kertaa se johtui vain käsittämättömän huonosta onnesta. Britti on noussut toivottamassa tilanteessa taistelemaan jatkosopimuksesta Renault’lle, mutta mikään ei tunnu riittävän. Aika-ajoissa olisi ollut eväät tallikaveri Nico Hülkenbergin lyömiseen, mutta seitsemäs lähtöruutu vaihtui teknisen vian ja lähtöruuturangaistuksen myötä taas toivottomaan taisteluun pistesijojen ulkopuolella. Hülkenberg keräsi hedelmät ja oli kuudes.

FLOP5:

1. Bottaksen viikonloppu

Valtteri oli kesätauolle lähdettäessä vain 19 pisteen päässä Hamiltonista, mutta Belgian jälkeen ero on venynyt taas 34 pisteeseen. Oma tallikaveri on äärimmäisen tärkeä vertailukohta, koska jos tilanne on viikon päästä ajettavan Monzan jälkeen sama tai vielä pahempi, Mercedeksen on pakko jo nostaa Hamilton ykkösasemaan. Bottas oli muutenkin oudon iloton ja vaisu jo ennen ajojen alkamista. Viikonlopun ongelmat eivät ainakaan parantaneet hänen tunnelmaansa, mutta ainakaan Toto Wolffin kommenttien perusteella tämän ei pitäisi johtua sopimustilanteen epävarmuudesta.

2. Williams

Miten on mahdollista, että koko ajan parantuneilla resursseilla Williams onnistuu edelleen häviämään kehityskilvan muita vastaan tällä tavalla? Vuosi sitten Force India käänsi pelin täydellisesti nimiinsä Azerbaidzhanista eteenpäin ja tänäkin vuonna Bakusta näyttää muodostuneen käännekohta, josta tiimi ei yksinkertaisesti toivu. Toro Rosso, Haas ja Renault tulevat tätä menoa vielä kaikki ohi loppukauden aikana.

3. Force Indiat

Toisilla on sen sijaan varaa heittää parempiakin pistesijoituksia menemään keskinäisellä nahistelulla. Esteban Oconin mukaan tallikaveri Sergio Perez yritti suoranaisesti tappaa hänet kahteen kertaan kisan aikana siinä kuitenkaan onnistumatta. MM-sarjan nelossija on kuitenkin tukevasti Force Indian hallussa, joten mikäs siinä. Tiimipomo Otmar Szafnauer tosin jyrähti, että jatkossa kisoja ajetaan vain tallin pussiin tai niitä ei ajeta ollenkaan.

Perez ja Ocon kolaroivat 0:44

4. Eiköhän se ollut siinä, Fernando

Fernando Alonso näytti kisastartillaan ja itse asiassa jo lauantain aika-ajosuorituksillaan, että vauhti kyllä löytyy. Kisassa Hondan astmaisen pumpun voimanpuute oli vain niin musertavaa tasoa, että keskikastin autot tulivat ohi oikealta ja vasemmalta. Alonso ei jaksanut enää edes nälviä tiimiä radiossa. Espanjalaisen asettama syyskuun takaraja on jo ovella, mutta mitään ei ole enää tehtävissä. McLarenin on hylättävä Honda tai hyvästeltävä Alonso.

Alonso tylyttää tiimiradiossa 0:35

5. Sinivalkoinen tulevaisuus

Suomalaisittain ensi kausi saatiin jälleen turvattua, kun Kimi Räikkönen solmi vuoden jatkosopimuksen Ferrarin kanssa ja Valtteri Bottaksenkin sopimusta voidaan pitää jo käytännössä varmana asiana. Sen sijaan Red Bullin kuskipaikoista päättävä Helmut Marko pudotti C Moren haastattelussa todellisen täsmäpommin, kun hän kertoi katkaisevansa yhteistyön tallin junioriohjelmassa ajavan Niko Karin kanssa. Suomalaisen F1-historian jatko otti tämän myötä ison taka-askeleen, vaikka Karin kausi ei ole tosiaan mennyt odotusten mukaisesti.

Lue myös:

    Uusimmat