Auto luisui satama-altaaseen Helsingissä – perhettä auttaneet sankaripoliisit kertovat, miten kaikki tapahtui

Urhoollinen poliisi pelasti vedenvaraan joutuneen auton matkustajia – näin hän kommentoi pelastustehtävää 11:23
Urhoollinen poliisi pelasti vedenvaraan joutuneen auton matkustajia – näin hän kommentoi pelastustehtävää

Helsingin Kauppatorilla sattui torstaina vaaratilanne, kun auto luisui mereen matkustajat kyydissään. Mereen päätyneessä autossa olivat vanhemmat ja heidän neljä lastansa, joita yksi oli jo aikuinen.

Mereen auttamaan loikannut Helsingin poliisin vanhempi konstaapeli Teemu Heikkilä astui hetki sitten median eteen kertomaan dramaattisen tilanteen kulusta.

– On aina hurja tilanne, kun auto menee eteen. Olimme sattumalta partioimassa ja ajoimme Etelärantaa pitkin, kun sivusilmällä huomasin, että jokin valkoinen liikkui.

– Sitten näimme ison vesipatsaan ja sanoin kollegalle, että auto meni veteen, vanhempi konstaapeli kertaa tapahtunutta.

Poliisipartio siirtyi tapahtumapaikalle. Vanhempi konstaapeli näki, että autosta tuli ulos pieniä lapsia ja kyseessä oli vakava paikka.

Kokeneena uimarina hän päätti riisua varusteensa ja hypätä veteen auttamaan. Partiokaveri jäi rantaan hoitamaan viestiliikennettä muiden viranomaisten kanssa.

– Jos ihmiset olisivat jääneet autoon, tilanne olisi ollut hengenvaarallinen. Kävi ilmi, että kaikki pääsivät ulos autosta, ja sen jälkeen katsoimme, ettei kukaan enää uppoa pinnan alle.

– Kollega laski koko ajan päiden määrää rannalta. Yritin mahdollisimman nopeasti nostella ihmisiä vedestä veneeseen.

Veteen oli hypännyt myös muita auttamaan autossa olleita. Lisäksi paikalle saapui poliisin mukaan ainakin kumivene ja ilmeisesti roskia vedestä keräämässä ollut lautta. Ihmisiä pelastettiin veneeseen ja lautalle.

Teemu Heikkilän mukaan veteen loikanneet sivulliset toimivat tilanteessa esimerkillisesti. Hänen mukaansa vastaavassa tilanteessa jokaisen tulee punnita oma kyky auttaa, jos ihmisiä on joutunut veden varaan.

– Jos tietää, että pystyy toimimaan vedessä ja auttamaan, silloin on oikein hypätä. Pitää kuitenkin varmistaa, ettei itsestä tule pelastettavaa, vanhempi konstaapeli kiteyttää neuvonsa vastaavaan tilanteeseen joutuville.

Auto päätyi lopulta satama-altaan pohjaan. Pelastuslaitos kertoi eilen, että kukaan ei loukkaantunut niin pahoin, että olisi tarvinnut sairaalahoitoa. 

Lue myös:

    Uusimmat