Australian pääministeri: Talous kestää brexit-myrskyn

Australiassa pääministeri Malcolm Turnbull vakuuttaa, ettei Australialle koidu suuria vaikutuksia Britannian EU-eropäätöksestä.

Turnbull sanoo Australian yleisradion ABC:n mukaan, että Australian talous on tarpeeksi vahva selvitäkseen myrskyistä.

Australialaisten kokema huoli brexitin vaikutuksista muun muassa Australian dollariin ja kansainvälisiin markkinoihin on Turnbullin mukaan ymmärrettävää.

– On tärkeää muistaa, että Australian talous on vahva ja vastustuskykyinen, se on kestänyt globaaleja myrskyjä aiemminkin ja kestänyt ne hyvin, Turnbull rauhoitteli.  

Eilen tieto brexitistä ehti kuitenkin jo ravistella pörssiä myös Australiassa. Niin osakkeet kuin Australian dollarikin notkahtivat.

Oppositiojohtaja: Pörssikurssit eivät syy olla vaihtamatta hallitusta

Kampanjakautta ennen heinäkuun parlamenttivaaleja elävässä Australiassa Britannian EU-eropäätös otettiin saman tien osaksi vaaliretoriikkaa. 

Sekä konservatiivipuolueen istuva pääministeri Turnbull että oppositiojohtaja, työväenpuolue Laborin Bill Shorten ovat käyttäneet brexitin aiheuttamaa epävarmuutta tilaisuutena vakuutella äänestäjille Australian talouden vahvaa ja vakaata tilaa. 

Shorten vakuutteli eilisten pörssinotkahdusten jälkeen australialaisille, että kyse on lähinnä "korjausliikkeestä" viime viikon nousun jälkeen. Hän korosti, että vain kolme prosenttia Australian kaupasta käydään Britannian kanssa, eikä maan finanssijärjestelmä ole riippuvainen punnan liikahduksista. 

Shortenin mukaan australialaisten tulisi pysyä rauhallisina. 

– Pörssikurssit liikkuvat ylös ja alas jatkuvasti, Se ei ole syy olla vaihtamatta hallitusta, oppositiojohtaja sanaili. 

Turnbull on vakuuttanut, että Australian ja Britannian suhteet tulevat jatkumaan myönteisinä ja läheisinä. Hän kertoo puhuneensa Britannian väistyvän pääministerin David Cameronin kanssa yksityispuhelun juuri ennen kuin Cameron ilmoitti erostaan eilen. 

Sekä Turnbull että Shorten ilmaisivat ennen Britannian kansanäänestystä toivovansa, että Britannia pysyisi osana Euroopan unionia. 

Australia on osa Kansainyhteisöä ja sillä on läheiset suhteet Britanniaan.

Lue myös:

    Uusimmat