Australian karmeat maastopalot näkyvät avaruudessa asti – satellitti tallensi sankan savuverhon

Australian kuukausitolkulla roihunneet maastopalot on kuvattu nyt myös avaruudesta käsin.

Kuvat on ottanut Nasan Suomi NPP -satelliitti.

Kuvaan on merkitty paloalueet punaisella, ,mutta siinä näkyy myös paloista nouseva sankka savu. Maan koillis- ja etenkin kaakkoisrannikko ovat harmaan harson peitossa.

Satelliitit tunnistavat paloalueet niiden lähettämästä infrapunasäteilystä, kirjoitetaan Tähdet ja avaruus -lehden verkkosivuilla. Infrapunahavaintojen avulla voidaan märittää maaston lämpötila, minkä kautta paloalueet voidaan merkitä satelliittikuvaan.

Yhteistyötä viranomaisten kanssa

Satelliittikuvista on hyötyä viranomaisille. Nasan satelliitit ovat yleensä ensimmäisiä, jotka huomaavat syrjäseuduilla syttyvät maastopalot, ja välittävät havainnoistaan tietoa Australian hallinnolle.

Tämän myötä myös viranomaistahot voivat ilmoittaa tuoreista havainnoista viestintäkanavissaan. Esimerkiksi Uuden Etelä-Walesin hallinto ylläpitää reaaliaikaisesti päivittyvää palokarttaa kotisivuillaan.


Oikaisu 4.1. klo 12.17: Tarkennettu, että paloalueet on merkitty punaisella.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja