Auschwitzista vapautettu kertoo: Mengelen hymy lupasi tuskaa

Marta Wise vapautui Auschwitzista 70 v. sitten 1:48

Auschwitzin keskitysleirissä Puolassa oli jäljellä vielä noin 7 600 vankia, kun puna-armeijan sotilaat saapuivat sen portille 70 vuotta sitten. Neuvostojoukkojen lähestyessä natsit olivat marssittaneet noin 65 000 ihmistä toisaalle – vain nuorimmat, heikoimmat ja sairaimmat oli jätetty jälkeen.

Kuullessaan sotilaiden marssin kymmenvuotias Marta Wise luuli, että natsit olivat tulleet tappamaan heidät. Mutta nähdessään univormujen ja lakkien punaiset tähdet hän ymmärsi, että sotilaat olivat venäläisiä, ja että heidät vapautettaisiin.

– Venäläinen sotilas antoi minulle pullollisen vodkaa. Hänellä ei ollut muuta, Wise kertoo uutistoimisto AP:n haastattelussa.

Puna-armeijan valokuvaaja ikuisti Marta Wisen ja hänen sisarensa Evan sekä muita lapsia erääseen Auschwitzin vapautuksen kuuluisimmista valokuvista. Sisarukset oli otettu kiinni runsaat kolme kuukautta aikaisemmin, Auschwitziin he olivat saapuneet marraskuussa 1944. Vapautuessaan Marta painoi vain 17 kiloa.

Wise pitää selviytymistään holokaustista sattumana.

– En ole koskaan oikein kyennyt käsittämään, että minä ja sisareni selviydyimme. Olen vain yksi niistä onnekkaista, jotka sattuivat selviytymään ja jotka vapautettiin, hän sanoo.

Kuoleman enkelin hymy lupasi tuskaa

Marta Wise ja sisar Eva joutuivat muiden Auschwitzin lasten tapaan julmuudestaan tunnetun lääkärin Josef Mengelen käsittelyyn.

– Hän antoi meille pistoksia. Toisinaan menetimme niiden takia tajunnan. Joskus taas kärsimme kovia, tuskallisia kipuja.

Wise muistaa Kuoleman enkeliksi kutsutun Mengelen hymyn.

– Hän oli hyvännäköinen mies, jos hirviötä voi kutsua hyvännäköiseksi. Hän oli sadistisin silloin, kun hän hymyili. Kun Mengele hymyili, hän aikoi tehdä jotakin hirvittävää.  

Puolaan perustettu Auschwitz-Birkenau oli suurin natsien keskitysleireistä. Yli 1,1 miljoonaa miestä, naista ja lasta sai siellä surmansa. Ylivoimaisesti suurin osa uhreista oli eri puolilta Eurooppaa tuotuja juutalaisia, mutta Auschwitzin kaasukammioihin päätyi myös romaneja, homoseksuaaleja, Jehovan todistajia ja puolalaisia.     

Alunperin Slovakian juutalainen ja nykyisin Jerusalemissa asuva Marta Wise pitää vapautuksen päivää 27. tammikuuta toisena syntymäpäivänään.

– Saimme silloin uuden elämän. 

Lue myös:

    Uusimmat