Mainos

Aurinkosähkö on kallista – paneelit eivät maksa itseään takaisin elinaikanaan

Kotitalouksien oman sähköntuotannon odotetaan yleistyvän lähivuosina. Kiinnostusta lisäävät muun muassa talojen uudet energiavaatimukset, jotka tiukkenevat asteittain kohti EU-direktiivien vaatimaa niin sanottua nollaenergiatasoa.

Energiateollisuuden mukaan vaatimus tarkoittaa Suomen oloissa todennäköisesti sitä, että osa energiasta täytyy tuottaa itse. Energiateollisuuden asiantuntija Iina Lehto kertoo, että toistaiseksi aurinkosähkön tuottaminen tulee Suomessa kuitenkin ostettua sähköä kalliimmaksi.

– Suomessa on vielä tällä hetkellä sellainen tilanne, että aurinkopaneelit eivät maksa itseään elinaikanaan takaisin. Esimerkiksi Saksassa investoinnit ovat edullisempia, Lehto kertoo.

Esimerkiksi Fortumin Aurinkopaketti 18 paneelilla maksaa tällä hetkellä reilut 11 000 euroa. Paneelien hinnat ovat kuitenkin laskeneet viime vuosina niin nopeasti, että tilanne voi muuttua jo lähivuosina.

Iina Lehdon mukaan auringon valoa riittää Suomessa kotitalouksien sähköntuotantoon lähes halki vuoden.

– Se vuotuinen jakauma aurinkosähkössä on tietenkin hieman haastava: sähköä tulee kesällä paljon, mutta tarve on vähäisempi, kuin pimeän ja kylmän talven aikana. .

Jos omalle katolle asennetut aurinkopaneelit tuottavat joskus sähköä yli oman tarpeen, ylijäämäsähkön voi myydä sähköyhtiölle.

Jo nyt aurinkopaneelilla tuotettu sähkö tulee kuitenkin ostosähköä halvemmaksi, jos sillä vältytään sähköverkon rakentamiselta.

– Jos ollaan saaressa, tai muuten kaukana olemassa olevasta sähköverkosta, niin näissä tilanteissa voi olla hyvinkin kannattavaa tuottaa se kaikki sähkö itse, Lehto lisää.

Voit testata omat aurinkosähkön tuotantomahdollisuutesi esimerkiksi täältä.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.