Aurinkolasit kuin rokkitähdellä – nämä ovat suomalaisten mieleen

Kesä on tuonut vilpoisuudestaan huolimatta kirkkaat säät ja aurinkolasikelit tullessaan. Helmen lukijat kertoivat, millaisia aurinkolaseja suosivat. Millaiset suojat sinä vetäisit yllesi auringon porottaessa pilvettömällä taivaalla?

Helmen lukijoiden mukaan suuret rokkitähden lasit ovat kesän hitti. Kyselyn mukaan sellaisia pitäisi noin 60 prosenttia yli 700 vastaajasta. Vastausten perusteella suomalaiset suosivat myös kirkasvärisiä aurinkolaseja ja pieniä ja siroja laseja.

Tällaisia laseja suomalaiset pitävät:

1. Suuret rocktähtilasit (noin 60 prosenttia)

2. Pienet ja sirot aurinkolasit (noin 11 prosenttia)

3. Kirkkaan väriset aurinkolasit (noin 11 prosenttia)

Rock 'n' roll!

Reilu enemmistö, noin 60 prosenttia vastaajista, äänesti haluavansa mieluiten ylleen suuret rock-tähden lasit. Sen lisäksi, että suurten aurinkolasien ulkonäöstä pidettiin, listattiin niiden hyviksi puoliksi myös kattava suoja ja huonoina hetkinä, kuten lyhyeksi jääneiden yöunien jälkeen, hyvä peitto!

– Isot antavat paremmin suojaa silmille ja näyttävät ainakin minun päässäni paremmilta kuin pienet piiperöt.

– Suuren kanssa ei tarvitse meikata, ja ovat hyvät myös valvotun yön jälkeen...

– Suuret aurinkolasit ovat siunaus, sillä ne sopivat melkein jokaiseen vaatteeseen, jonka omistan. Vaatteiden ei edes tarvitse muuten olla rock-henkisiä, kun aurinkolasit antavat lookille oikeanlaisen säväyksen. Ne myös hoitavat hommansa autuaan hyvin.

– Suojaavat paremmin silmiä ja herkkää silmienympärysihoa. Ja sopivat paremmin päähän ja näyttävät paremmilta.

– En ole herkkäsilmäinen, enkä siis varsinaisesti koe tarvitsevani aurinkolaseja. Ne ovat minulle vain visuaalinen elementti. On ihanaa voida olla piilossa lasien takana, röyhkeä, anonyymi. Niiden takaa kukaan ei näe minua, ja voin olla aivan mitä haluan, aivan muuta kuin se kiltti tyttö, joka olen.

Pienet aurinkolasit eivät peitä koko naamaa

11 prosenttia vastaajista kertoi pitävänsä pieniä ja siroja aurinkolaseja, koska sellaiset sopivat omiin kasvonpiirteisiin parhaiten. Moni tosin paljasti haaveilevansa jättimäisistä laseista, mutta luopuneensa ajatuksesta häivyttääkseen niin kutsutun "sammakkoefektin".

– Jättiläislasit olivat muotia vuosikymmeniä sitten, nyt ne tulivat aurinkolaseina takaisin. Mutta kukapa laittaisi yhtä suuret silmälasit enää päähänsä? Harva. Pienehköt ovat kivat, sillä kasvot jäävät edelleen tunnistettaviksi ja sen kokoiset ajavat asiansa oikein hyvin. Ei pidä aina olla muodissa mukana. Itse sovitin jättejä ja totesin, että ei kiitos.

– Pienikasvoiselle ei puoli naamaa peittävät lätyskät sovi, niillä syntyy sammakkoefekti! Pienet ja sirot sen sijaan päästävät kasvonpiirteet esille, mutta suojaavat silmiä.

– Pienet ja sirot aurinkolasit, koska luotan ikuisesti kasarimuotiin.

– Minulla on pyöreät Ozzy Osbourne -tyyliset lasit! Ovat saaneet paljon kehuja ja jopa tuntemattomat ihmiset ovat pysähtyneet ihastelemaan. Mielestäni ne tuovat persoonani entistä paremmin esille.

Perinteiset pilottilasit sopivat kaikille

Noin 12 prosenttia vastaajista kertoi käyttävänsä aurinkolaseja, jotka eivät sopineet mihinkään annetuista vaihtoehdoista. Esimerkiksi 1980-luvun tyyliin tehnyt täysin mustat aurinkolasit viehättivät. Moni oli myös sitä mieltä, että perinteiset pilottilasit sopivat kenelle vain.

– Tummentuvat lasit. Olen likinäköinen ja silmäni ovat valonarat. Valomäärän mukaan tummentuvat lasit helpottavat valonarkuutta.

– Sellaisia, jotka sopivat omaan naamaan. Kaikille ei käy isokokoiset lasit, ja lasit tulisikin valita sopivuuden, ei pelkästään yleisen villityksen mukaan! Itselleni ei esimerkiksi sovi yhtään suurikokoiset lasit tai pilottilasit. Tämä harmittaa hirveästi, sillä minusta ne ovat todella tyylikkäät!

– Sellaiset, jotka sopivat henkilölle täydellisesti, olivat ne sitten millaiset tahansa. En ymmärrä tätä teinityttöjen innostusta isoihin aurinkolaseihin, jotka peittävät puoli naamaa.

– Tom Cruisen pilotit Top Gun -leffassa. Ajattomat ja aivan ihanat!

– Sellaiset, jotka sopivat kasvonpiirteisiin ja tyyliin. Ei todellakaan välttämättä ne muodikkaimmat! Itse inhoan nykyisiä muodissa olevia 1980-luvun silmälaseja ja aurinkolaseista etenkin pilottimallia. Aion hankkia itselleni silmälasien päälle sovitettavat aurinkolasit. Olen siinä iässä, että joudun hyvin luultavasti uusimaan silmälasejani aika usein, joten vahvuuksilla olevat aurinkolasit voisivat tulla kalliiksi. Aina ei ole tarjouksia, jossa saa kahdet lasit yksien hinnalla. Mieluusti hankin mustat ja hieman "laatikkomalliset". En myöskään taatusti ostaisi pyöreähköille kasvoilleni sopimattomia – myöskin tällä hetkellä muodissa olevia – pyöreänmallisia aurinkolaseja.

Myös tällaisia aurinkolaseja kehuttiin: Audrey Hepburn -malliset lasit, makeat fiftarihenkiset kissalasit, lähes mustat 1980-luvun lasit ja sporttiset, mutta myös kaupungille sopivat aurinkolasit.


MTV3/Helmi

Kuvat: Getty Images, Splash News, Colourbox

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja