Aurinkoa tulossa – helle lähellä ensi viikon alussa?

Torstain sateiden jälkeen sää poutaantuu ja edessä on aurinkoinen jakso. Sään ennustetaan lämpenevän ensi viikon alussa kesäisiin lukemiin maan eteläosassa.

Tämän päivän sateiden ja ukkosten perässä pohjoisesta virtaa hetkeksi viileämpää ilmaa koko maahan. Ensi yö on kylmä. Pohjanmaalla ja Lapissa voi esiintyä hallaa. Jo viime yönä hallaa oli Pohjois-Lapissa.

Perjantai on melko aurinkoinen poutapäivä koko maassa, Pohjois-Lapissa voi sadella. Etelässä lämpötila on 20 asteen tienoilla, Keski- ja Pohjois-Suomessa 12-16 asteessa. Myös lauantain vastainen yö on kylmä.

Viikonlopulle ja ensi viikon alkuun ennustetaan laajalti poutaa ja myös aurinkoa.

– Lauantaina korkeapaineen keskus liikkuu maan keskiosan päälle. Sen länsipuolitse virtaa jo pohjoiseen lämpimämpää ilmaa. Koko maassa ollaan pääosin 17-20 asteessa, ennustaa MTV3:n meteorologi Markus Mäntykannas.

Sunnuntain jälkeen yöt lämpenevät, mutta pieni hallan mahdollisuus säilyy Pohjanmaan selkeillä alueilla alkuviikollakin. Sunnuntaipäivällä päästään monin paikoin jo 20 asteen lukemiin.

Ensi viikon alussa lämmintä

Tämän hetken ennusteen mukaan alkuviikolla etelästä virtaa Suomeen lämmintä ilmaa. Sää on poutaista ja monin paikoin aurinkoista.

– Etelä- ja Keski-Suomessa päästään ylimmillään jopa 23-24 asteen lukemiin, eikä ole mahdotonta, että helleraja menisi jossain rikki, toteaa Markus Mäntykannas.

Pohjoisen Suomen, erityisesti Keski- ja Pohjois-Lapin lämpötilat ovat alkuviikolla korkeita keskimääräisiin lukemiin verrattuina.

– Siellä ollaan paikoin jopa kymmenen astetta pitkäaikaisten keskiarvojen yläpuolella, vaikka tyypillisesti näihin aikoihin pohjoisimmassa Suomessa alkaa jo terminen syksy, sanoo Mäntykannas.

Terminen syksy alkaa, kun vuorokauden keskilämpötilan katsotaan laskevan pysyvästi alle kymmeneen asteeseen.

Tämän hetken ennusteen mukaan keskiviikko on vielä lämmin, mutta vähitellen sää muuttuu epävakaiseksi.

– Mitään selvää viilenemistä ei kuitenkaan ole näköpiirissä ennen syyskuun alkua.

MTV3:n sääsivustolta löytyvät muun muassa paikkakuntakohtaiset ennusteet, sadetutka, merisää ja maailman sää.

Katso ylhäältä ennuste ensi viikolle ja alta torstaista lauantaille ulottuvat alueelliset ennusteet:

Lue myös:

    Uusimmat