Auri Kananen kertoo kirjassaan vaikeista nuoruusvuosistaan – haki helpotusta oloon itsetuhoisilla tavoilla

Auri Kananen paljastaa pahimman siivouskohteensa:"Suihku oli aivan musta" 3:11
Auri Kananen paljastaa pahimman siivouskohteensa

Auri Kananen kertoo uutuuskirjassaan nuoruudestaan.

Siivouskuningattareksi tituleerattu Auri Kananen kertoo uutuuskirjassa elämästään sekä jakaa myös jakaa siivousvinkkejä. Oona Laineen kirjoittamassa Aurin siivousrakkauskirjassa (Otava) palataan Kanasen nuoruuteen.

Kirjassa kerrotaan, kuinka ensimmäiset mielenterveysongelmat ilmaantuivat Kanaselle jo kymmenenvuotiaana. Kananen oli melkein koko teini-ikänsä masentunut, eikä hän uskonut elävänsä yli 25-vuotiaaksi. Kirjan mukaan hän kokeili huumeitakin yläasteikäisenä silloisten kavereidensa kanssa.

Kananen haki helpotusta pahaan oloon itsetuhoisilla tavoilla, viiltelemällä reisiinsä ja käsivarsiinsa jälkiä.

– Kun viilsi paikkoja, jotka sai piiloon vaatteilla, muut eivät voineet nähdä, mitä hän oli itselleen tehnyt. Oli nimittäin noloa ja inhottavaa, jos joku joskus sattui kiinnittämään jälkiin huomiota. Muutaman kerran jotkut kaverit noteerasivatkin jäljet ja kysyivät niistä Aurilta huolestuneina, mutta Auri ehätti selittelemään, että oli raapaissut vahingossa itseään.

Erään kerran Kananen vietiin keskellä yötä puistosta Tampereen sosiaali- ja kriisipäivystykseen.

– Kauheassa kännissä hän itki elämäänsä ja itsetuhoisuuttaan poliiseille, jotka sitten junailivat tytön asioita niin, että tämä pääsisi pian hoidon piiriin.

Masennusdiagnoosin Kananen sai 14-vuotiaana ja puolen vuoden jonotuksen jälkeen hän alkoi käydä säännöllisesti terapiassa. Kirjan mukaan Kananen oli ulkopäin katsottuna kuin kuka tahansa teini, hän oli nauravainen ja hengaili muiden kanssa, etenkin bileissä.

– Jotkut shoppailevat, jotkut syövät roskaa, mutta mulla yksi tärkeimpiä pakokeinoja olivat päihteet. Niiden kautta pääsi edes vähäksi aikaa pois siitä tyhjyydestä. Mun suurin syy herätä oli oikeasti se, että saisi aamuröökin. Muistan, miltä se tuntui, kun veti tupakkaa henkosiin. Vähäksi aikaa mut valtasi melkein euforinen tunne, Kananen kertoo kirjassa.

Masennuksesta parantuminen vei vuosia ja suurin vaikutus toipumiseen oli pitkäjänteisellä terapialla. Kirjan mukaan yksi apu oli myös ensimmäinen poikaystävä Eetu ja raisut teinivuodet alkoivat jäädä historiaan. Samoihin aikoihin Kananen muutti vanhempiensa luota pois.

Lue myös:

    Uusimmat