Mainos

Ateneumissa tutkitaan Granberg-kokoelmaa

Ateneumissa on aloitettu Granbergin taidekokoelman tutkimus ja kartoitustyö. Arvokas 80:n teoksen kokoelma tuli museolle sen haltijan kuoleman jälkeen. Kokoelma on suurin, mitä museo on saanut haltuunsa vuosikymmeniin. Mukana ovat melkein kaikki suuret suomalaiset taiteilijanimet.

Ateneum

Kokoelmassa on esimerkiksi Hugo Simbergin leimuavat Kokkotulet, Maria Wiikin heleässä auringonvalossa soutava tyttö tai Edelfeltin puistoelämää Sevillassa. Ilman perillisiä 83-vuotiaana kuolleen Beatrice Granbergin taidekokoelma sisältää 1800-luvun loppupuolen huippumaalareiden teoksia. Granbergin isoisän aloittaman taidekeräilyn suosituin aihe ovat kuitenkin linnut ja Wrightin taiteilijaveljesten työt.

-Von Wrightin veljekset olivat erittäin suosittuja aikanaankin ja ikään kuin tämmöisen porvarillisen sivistyneistön makuun, Ateneumin taidemuseon intendentti Helmiriitta Sariola arvioi.

Pölyttynyt ja tummunut Granberg -kokolema sisältää Wright-veljesten lintujen lisäksi monia arvokkaita ja mielenkiintoisia maalauksia. Hyvin ansiokas on esimerkiksi Zornin alastonmalli. -Ennen kaikkea ne nyt tarvitsevat puhdistamista. Ne ovat poikkeuksellisen likaisia, koska niissä on semmonen tyypillinen tupakan tuoma keltaruskea väri, konservaattori Tuulikki Kilpinen kertoo.

Granbergien taulujen ja mukana tulleen antiikkiesineistön sijoituspaikkaa ei vielä tiedetä. Taulujen toivotaan jäävän Ateneumiin ja esineistön löytävän paikan Sinebrychoffin taidemuseosta. Beatrice Granbergin Töölön asunnosta löytynyt kokoelma on ainulaatuinen. Hänen kotinsa oli muisto jo menneestä vuosisadasta ja suvun historiasta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.