Asuntomarkkinoiden suunta ja haasteet 2009

Viime viikolla pidetyssä Asuntomarkkinat -huippuseminaarissa pohdittiin paitsi asuntomarkkinoiden myös koko maailmantalouden tilaa ja näkymiä.

Seminaarissa vitsit olivat vähissä.

– Tämä on globaali finanssikriisi. Sellaista emme ole nähneet sitten kolmekymmentäluvun, totesi Elinkeinoelämän Tutkimuslaitos ETLAn toimitusjohtaja Sixten Korkman karusti.

– Paikallisia olemme tietysti nähneet, kuten Suomen lama 1990-luvulla, mutta tällä kertaa tämä koskee koko maailman taloutta ja sitä ei ole todellakaan nähty toisen maailmansodan jälkeen. Hallitus voi toteuttaa elvytyspakettiaan, mutta kriisi kääntyy kasvuun vasta, kun suuren maailman viranomaiset ovat toimineet riittävän ponnekkaasti ja sen vaikutukset alkavat näkyä, hän jatkoi.

Kun vienti ei oikeastaan vedä missään eikä minnekään, Suomessakin tulevaisuus tuntuu nyt olevan kulutuksen ja kuluttajien varassa.

Yksityistalouden ekonomisti Tarja Svartström Nordeasta kehotti tekemään kulutuspäätöksiä edelleenkin omien, henkilökohtaisten realiteettien mukaisesti ja jatkamaan kulutusta samoin kuin muutenkin kuluttaisi.

– Mutta kuluttajilla ei ole kuitenkaan velvollisuutta lisätä kulutustaan vain pelastaakseen Suomen kansantalouden.

Varsin epävarmassa taloustilanteessa myös asuntomarkkinoihin liittyy runsaasti kysymysmerkkejä. Sekä asuntokaupan ammattilaiset että kuluttajat näkivät nykymenossa ja lähitulevaisuudessa myös myönteisiä piirteitä.

– Tulot ovat kehittyneet hyvin, korot laskevat, asuntojen hinnat ehkä myös. Ihmisten kyky ostaa asuntoja on hyvä. Kysymys on pikemminkin uskosta ja luottamuksesta tulevaisuuteen, Svarström muistutti.

Asuntovelallisilla hyvät oltavat

Kovin uhkaavia pilviä ei asuntovelallisen taivaanrannassa nähnyt myöskään Suomen Hypoteekkiyhdistyksen toimitusjohtaja Matti Inha.

– Kriisistä huolimatta pankit ovat huolehtineet ja tulevat huolehtimaan yksityishenkilöiden asuntorahoituksesta. Se halpenee voimakkaasti. Marginaalit ovat toki leventyneet ja kasvaneet, mutta toisaalta rahan hinta tulee nyt alas niin kovaa vauhtia, että asuntovelallisella on sinänsä ihan hyvät oltavat, Inha mainitsi.

Seminaarissa julkistetun asuntomarkkinoiden VIP-tutkimuksen mukaan kuluttajien asunnonvalintaperusteissa on tapahtumassa mielenkiintoisia muutoksia. Sijainnin merkitys pysyy keskeisenä, mutta taloyhtiön kuntoon ja energiatehokkuuteen aiotaan kiinnittää jatkossa selvästi enemmän

huomiota:

Tärkeimmät perusteet seuraavaa asuntoa valittaessa

1.Sijainti

2.Kiinteistön kunto

3.Asunnon koko

4.Kohteen hinta

5.Talotyyppi

Lähde: Asuntomarkkinoiden VIP-tutkimus

– Energia-asiat ovat todella voimakkaina ostajien mielessä ja hyvä niin, totesi vuoden 2008 asuntovaikuttajaksi valittu Realia Group Oy:n toimitusjohtaja Risto Kyhälä.

– Onhan päästöjen ja kulutuksen merkitys todella suuri valittaessa autoa; miksi näin ei pitäisi olla myös kiinteistöjä katsottaessa? Tällä tulee olemaan myös iso vaikutus arvon kehitykseen tulevina vuosina. Ne asunnot, joiden energiatehokkuus on kunnossa ja asiat hoidettu taloyhtiössä muutenkin hyvin, nostavat arvoaan kun taas ne, joissa asiat on hoidettu huonosti jäävät armotta hintakehityksessä jalkoihin.

Merkitystään eniten lisänneet asunnonvalintaperusteet

1.Energiatehokkuus

2.Liikkumisen helppous asunnossa ja kiinteistössä

3.Kiinteistön kunto

4.Asunnon laatu ja varustetaso

5.Talotyyppi

Lähde: Asuntomarkkinoiden VIP-tutkimus

Asuntomarkkinoiden VIP-tutkimuksenkin mukaan kiinteistön kunnon merkitys asunnon valintaperusteena on vihdoin kasvamassa! Herääkin kysymys, pitäisikö tulevaisuudessa asuntojen myynti- ja pyyntihinnoista vähentää tiedossa olevat kiinteistön remonttikustannukset.

Asuntomarkkinoiden huippuseminaarin antiin ja VIP-tutkimuksen tuloksiin palaamme seuraavassa ohjelmassa.

Lue myös:

    Uusimmat